Google anunță WebGPU, un API care permite jocuri next-gen direct din browser-ul web

07.04.2023
Google anunță WebGPU, un API care permite jocuri next-gen direct din browser-ul web

Disponibil începând cu versiunea Chrome 113, API-ul WebGPU permite aplicațiilor web să acceseze capabilități avansate de accelerare 3D, precum Direct3D 12 și Vulkan.

Potrivit descrierii oferite pe blog-ul Google, WebGPU permite dezvoltatorilor să creeze jocuri cu același nivel de grafică atins și până acum, însă folosind mult mai puțin cod. Totodată, API-ul „îmbunătățește de peste trei ori eficiența algoritmilor de inteligență artificială”. Anunțat încă din anul 2021, suportul AI îmbunătățit este cu atât mai interesant în contextul anului 2023, când tehnologiile generative AI de genul ChatGPT își fac apariția pe tot felul de site-uri și aplicații.

În timp ce WebGPU va ajuta cu siguranță crearea unor jocuri pentru web browser mai sofisticate, adevărata miză sunt aplicațiile web asistate de AI, respectiv, mutarea efortului de procesare către hardware-ul deținut de utilizator. Spre exemplu, actualele versiuni Bing Chat sau Google Bard se bazează în mod exclusiv pe servere aflate la distanță, ridicând serioase motive de îngrijorare în privința costurilor și amprentei de carbon. Între timp, există milioane de PC-uri echipate cu acceleratoare grafice pentru gaming, gata de folosit pentru accelerarea funcțiilor AI în serviciile și aplicațiile web accesate de utilizatori.

Cert este că API-ul aflat în dezvoltare încă din anul 2017 nu este o exclusivitate Chrome, Google confirmând extinderea implementării și către sisteme de operare, precum Linux și Android. Totodată, suportul WebGPU va fi probabil adăugat și în alte browsere web, precum Microsoft Edge, Mozilla Firefox și Apple Safari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult