Google Chrome, fără Lite Mode în versiunea pentru Android

27.02.2022
Google Chrome, fără Lite Mode în versiunea pentru Android

Google pregătește retragerea modului de navigare Lite din versiunea Chrome pentru Android, argumentând că o astfel de funcție nu mai este necesară.

Introdusă în urmă cu mulți ani, funcția Data Saver (redenumită ulterior în Lite Mode) era deosebit de utilă în situațiile cu acces deficitar la internet (ex. doar conexiune 2G), sau pentru utilizatorii nevoiți să apeleze la servicii de internet mobil cu foarte puțin trafic inclus (ex. în roaming). Între timp, costul serviciilor de internet mobil au scăzut în lumea întreagă, situațiile în care riști să fi suprataxat pentru simpla accesare a site-urilor web devenind tot mai rare. În plus, tehnologia folosită de operatorii serviciilor de telefonie mobilă a evoluat suficient de mult încât situațiile cu acoperire exclusiv 2G, sau 3G din relee a căror lățime de bandă este saturată cu prea multe conexiuni, sunt mai degrabă rarisime.

Folosit în Lite Mode, browserul Chrome direcţionează site-urile accesate printr-un server server proxy pus la dispoziţie chiar de Google, responsabil cu aplicarea unui algoritm de compresie care reduce substanţial volumul de date transferat pentru afişarea paginii în browser-ul web.

Putem doar presupune că această tehnologie a devenit atât de rar folosită, încât mai nimeni nu-i va deplânge absența. În schimb, eliberarea codului aplicației de funcționalitatea devenită nepopulară ar putea ajuta la creșterea performanțelor în ansamblu, Google pregătind de ceva timp saltul la versiunea Chrome 100.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult