Chrome va permite salvarea parolelor și fără autentificare Google

13.12.2020
Chrome va permite salvarea parolelor și fără autentificare Google

Google a decis să separe funcția Chrome Sync de managerul de parole, permițând utilizatorilor să salveze în browser parolele folosite chiar dacă browserul Chrome nu este conectat la un cont Google.

Prezentată ca o măsură de securitate, obligativitatea conectării la un cont Google pentru sincronizarea parolelor savate în browserul web nu a fost bine primită de utilizatori. Avantaje ar fi destule. Spre exemplu, o parolă salvată din versiunea Chrome pentru PC devine imediat disponibilă pe toate dispozitivele asociate contului Google respectiv. În plus, Google păstrează o evidență a incidentelor de securitate apărute în mediul online, propunând schimbarea parolelor care a putea fi compromise.

Google Chrome

Cu toate acestea, mulți utilizatori preferă să folosească browserul Chrome fără sincronizare cu un cont Google, păstrând colecția de fișere bookmark exclusiv în memoria locală a dispozitivului. Curând, vor putea face asta și cu parolele, Google decizând să nu mai condiționeze folosirea managerului de parole de funcția Sync.

Chrome simplifică procedura pentru comutarea între conturile Google

Simultan Google simplifică și procedura de conectare la serviciile sale. În locul tastării manuale a numelui de cont (ex. adresa de gmail), vei putea comuta între conturile Google selectând pur și simplu numele din listă. Pentru conturile deja autentificate pe telefonul sau tableta cu Android, nu va mai trebui să tastezi parola din nou.

Important mai ales pentru utilizatorii cu mai multe conturi Google sau membri ai familiei care utilizează același dispozitiv, sincronizarea Chrome devine pur opțională. Dacă nu vrei să adaugi un cont Google pe dispozitiv, poți să ignori pur și simplu această etapă, beneficiind în continuare de întreaga funcționalitate a browserului web. Vei avea în continuare acces la funcții precum managerul parole și plăti cumpărăturile făcute online (deși, va trebui totuși să confirmi de fiecare dată plata tastând codul CVC, sau cu autentificare biometrică).

Google Chrome

De asemenea, și versiunea pentru desktop va permite utilizatorilor să acceseze parolele deja stocate pe conturile Google fără a mai folosi suportul Chrome Sync. Totodată, utilizatorii se pot conecta la conturile lor Google fără a ca funția Chrome Sync si fie activată în browserul web. În această situație, la salvarea parolelor noi vor fi întrebați dacă doresc să folosească sincronizare Google sau stocare locală. La a doua variantă, parolele memorate nu vor fi automat disponibile și pe alte dispozitive.

Schimbările pregătite sunt incluse într-o revizie Chrome viitoare și vor intra în aplicare peste câteva săptămâni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult