Google lansează Nearby Share, alternativa la AirDrop pentru Android

05.08.2020
Google lansează Nearby Share, alternativa la AirDrop pentru Android

Google a lansat în mod oficial noua funcție Nearby Share pentru Android. Aceasta este o soluție similară în funcționalitate cu AirDrop de pe dispozitivele Apple, permițând transferul de mesaje, fișiere, conținut sau link-uri între dispozitivele compatibile, fără internet. Această capabilitate începe acum să apară pe dispozitivele Pixel și Samsung și va fi extinsă pe multe alte modele în viitorul apropiat. Google promite însă că o va aduce și pe alte platforme, diferite de Android.

Nearby Share înlocuiește vechile Android Beam, Wi-Fi Direct și alte soluții slabe din trecut

Prin intermediul Nearby Share, nu va mai trebui să folosești meniurile complicate ale funcțiilor precum Wi-Fi Direct. De fapt, Wi-Fi nici măcar nu este obligatoriu necesar pentru a trimite fișiere prin noua funcție. Este însă necesar să ai Bluetooth activat și serviciile de locație și să fii foarte aproape de cel căruia vrei să îi trimiți fișiere. Google recomandă 30 cm distanță între dispozitive pentru a putea fi vizibile între ele.

Conexiunea inițială de descoperire se face prin Bluetooth LE, în timp ce transferul poate fi realizat prim intermediul mai multor protocoale, care sunt folosite automat în funcție de nevoi. Dacă este ceva foarte mic și rapid de transferat, se poate face și prin Bluetooth. Dacă este un Link se poate face prin WebRTC sau chiar NFC, în timp ce fișierele mari pot fi transferate prin WiFi.

Iar Google spune că a luat în calcul și siguranța utilizatorilor, fiind disponibile setări pentru intimitate. Poți controla cine poate să vadă dispozitivul tău și de la cine să poți primi. De exemplu, poți limita funcția doar la contactele din agendă.

Funcția Nearby Share este compatibilă cu sistemul de operare Android, de la versiunea 6.0 până în prezent, deci Google va lansa cel mai probabil această capabilitate pentru toți utilizatorii în viitorul apropiat. Dacă ai deja update-ul instalat, Nearby Share apare imediat ce apeși pe butonul „share” dintr-o aplicație și listează deja dispozitivele compatibile ale prietenilor din apropiere.

Google va extinde funcția și pe Chrome OS

Chrome OS este deja un soi de „Android” desktop, fiind compatibil cu aplicații din Play Store. Astfel, vestea că PC-urile cu acest sistem de operare vor primi Nearby Share nu este tocmai surprinzătoare. Vei putea astfel să faci transferuri rapide între computer și telefon sau tabletă, așa cum oferă și Apple AirDrop între iPhone, Mac și iPad.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult