Google pregătește o schimbare de nume pentru sistemul de operare Chrome OS

20.03.2022
Google pregătește o schimbare de nume pentru sistemul de operare Chrome OS

Google pregătește sistemul de operare Chrome OS pentru un rebranding. Compania pare că se inspiră acum de la Apple și va redenumi software-ul în chromeOS, cu „c” mic la început și fără spațiu între „chrome” și OS. Astfel, numele se va alinia mai degrabă la regula de denimiri adoptată de sistemele de operare Apple, precum iOS, macOS, tvOS, watchOS sau iPadOS.

Chrome OS va fi cunoscut în curând drept… chromeOS

Nu este clar de ce va face Google acest lucru și de ce alege să facă asta la atât de mult timp după lansarea Chrome OS, însă rebranding-ul a început deja să fie aplicat, cel puțin intern. Conform 9to5google, Google a redenumit în sursele sistemului de operare aproape 1.000 de instanțe ale denumirii din vechiul nume către noul chromeOS.

Aceste modificări pot apărea și la nivel de interfață, pentru utilizatorii de rând, dar apar și în cod, pentru dezvoltatorii care scriu aplicații compatibile cu sistemul de operare, sau folosesc sursele acestuia pentru proiecte proprii. Fiind practic o versiune de Linux cu integrare a browser-ului Chrome, totul din Chrome OS are surse deschise, care pot fi folosite de către dezvoltatori.

Probabil că noul „chromeOS” este doar primul software Google care suferă rebranding, însă s-ar putea să nu fie ultimul. Chromium OS, versiunea open source a sistemului de operare, va fi de asemenea modificat. Noul său nume va fi, desigur, „chromiumOS”. Wear OS, sistemul de operare pentru dispozitive din categoria wearables, precum smartwatch-uri, ar putea fi de asemenea redenumit în wearOS. Aceasta nu este prima dată când acest software își schimbă numele, prima sa versiune debutând sub numele de Android Wear.

Schimbările în versiunea finală a lui Chrome OS vor fi vizibile, cel mai probabil, în luna mai, odată cu lansarea oficială a versiunii 102.

sursa: 9to5google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult