Google refuză să folosească inovația Microsoft care ar face browser-ul Chrome să consume mai puțină memorie RAM.

20.07.2020
Google refuză să folosească inovația Microsoft care ar face browser-ul Chrome să consume mai puțină memorie RAM.

Notoriu pentru consumul mare de memorie RAM, browser-ul Chrome nu va beneficia de inovația dezvoltată pentru versiunea Microsoft Edge bazată pe Chromium, Google refuzând să folosească tehnologia pusă la dispoziție de Microsoft.

Google acuză scăderi prea mari de performanță în browserul Chrome

Tehnologia numită SegmentHeap este strâns legată de nouă funcție introdusă în cea mai recentă versiune de Windows 10 și este special construită pentru a reduce cantitatea de memorie RAM folosită de aplicații Windows.

Întrucât atât Chrome, cât și Edge folosesc același cod sursă, iar ambele companii contribuie la avansul acestui cod, teoretic, tot ce funcționează pe unul poate funcționa și pe celălalt.

Practic, folosirea noului API SegmentHeap pentru a reduce consumul de memorie RAM vine cu o un compromis nedorit, manifestat prin degradarsea simțitoare a performanțelor.

Problema a fost semnalată de un inginer Intel, experimentele sale arătând că activarea suportului SegmentHeap pe versiunea 85 a browserului Chrome pe un PC echipat cu procesor Core i9-9900K cauzează o regresie importantă a scorurilor obținute în benchmark-uri.

Apărând compromisul făcut, Microsoft precizează că optimizarea mai bună a modului de implementare poate reduce impactul asupra performanțelor.

”Este o practică comună să dai la schimb o resursă pentru. Cel mai adesea compromisul este creșterea consumului de memorie, acceptat în schimbul unei încărcări mai reduse a procesorului. De data aceasta, compromisul este o încărcare mai mare a procesorului, în schimbul unei cantități mult redusă de RAM alocată aplicației.”

Pentru Chrome, penalizarea este o scădere cu aproximativ 10% a performanțelor, în condițiile unei creșteri cu 13% a energiei consumate de procesor. Un preț prea mare, potrivit dezvoltatorilor Chromium.

Deși este prezent, suportul pentru tehnologia SegmentHeap va rămâne deocamdată inactiv în versiunile oficiale ale browserului web, utilizatorii putând activa manual această funcție de la secțiunea chrome://flags, spre exemplu, pe sistemele cu resurse limitate de memorie RAM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult