Google sărbătoreşte 10 ani cu browserul Chrome, lansând cea mai importantă actualizare din ultima vreme

05.09.2018
Google sărbătoreşte 10 ani cu browserul Chrome, lansând cea mai importantă actualizare din ultima vreme

Google Chrome a împlinit 10 ani, prilej pentru introducerea unui pachet consistent de îmbunătăţiri, împachetate cu actualizarea Chrome 69.

Nu se întâmplă prea des ca Google să aducă schimbări tranşante browser-ului Chrome, cu atât mai puţin ca acestea să fie livrate dintr-o dată, cu o singură actualizarea a aplicaţiei. Însă versiunea Chrome 69 atrage atenţia chiar şi utilizatorilor neavizaţi, încă de la primul contact.

Primul aspect care atrage atenţia este noul design de interfaţă bazat pe conceptul Material Design. Aplicat mai întâi ediţiei pentru mobil, iar acum şi versiunii desktop, noul stil de interfaţă substituie tab-urile de formă trapezoidală cu unele dreptunghiulare. Definitorii sunt însă formele rotunjite aplicate cu generozitate, inclusiv barei de adrese. A fost modificată uşor şi paleta de culori, ajutând o mai bună vizibilitate a icon-urilor pentru tab-uri.

Chrome 69 aduce îmbunătăţiri şi funcţiei pentru salvarea parolelor, adăugând o opţiune pentru generarea automată de parole sigure. Propuse ca sugestie la înregistrarea conturilor de utilizator pe diverse site-uri, parolele generate aleatoriu sunt incluse automat în colecţia de parole ataşate contului Google, astfel că nu este nevoie să le memorăm pe fiecare în parte. Toate parolele gestionate în acest mod sunt sincronizate automat pe toate dispozitivele ataşate contului Google.

Bara de adrese, Omnibox, a primit poate cele mai multe îmbunătăţiri. Cu rol multifuncţional, aceasta permite îndeplinirea de sarcini simple cum ar fi căutarea unui cuvânt în dicţionar, fără să părăsim tab-ul în care ne aflăm. Putem traduce cuvinte şi expresii dintr-o limbă în alta, sau chiar pune întrebări folosind limbaj natural, la care primim răspunsuri afişate în timp real ca sugestii sub textul tastat. Omnibox poate folosi şi la căutarea de conţinut în tab-urile deschise, cât şi la găsirea unui tab anume din listă, tastând numele acestuia.

Google Chrome este actualizat automat la ultima versiune disponibilă. Puteţi verifica disponibilitatea versiunii Chrome 69 pe dispozitivul folosit tastând în Omnibox expresia about://chrome.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult