Încă o problemă depistată în Windows 11: viteza SSD-urilor, limitată

08.12.2021
Încă o problemă depistată în Windows 11: viteza SSD-urilor, limitată

Lansarea Windows 11 a fost ceva mai lină decât cea a Windows 10 din urmă cu câțiva ani, însă nu a fost lipsită de probleme. Pe lângă faptul că sistemul de operare nu este compatibil cu sisteme relativ recente și că a fost lansat cu suport slab pentru procesoare AMD, Microsoft a încercat să țină pasul cu problemele și să le rezolve pe baza plângerilor fanilor. Se pare însă că o problemă pe care mai mulți utilizatori o raportează încă de la lansare, care încetinește SSD-urile, nu a fost încă rezolvată.

Utilizatorii de Windows 11 raportează viteze scăzute de transfer pe SSD-uri

„Simptomele” sunt raportate de utilizatori, care susțin că Windows 11 încetinește viteza de scriere de pe SSD-uri. Probabil că lipsa performanței nu se vede în utilizare obișnuită de office, însă atunci când ai de copiat un folder plin cu fișiere, cu siguranță vei sesiza că SSD-ul nu oferă performanța promisă în specificații.

Cei care au făcut diverse teste cu SSD-uri pe Windows 11 au sesizat câteva lucruri interesante. În primul rând, faptul că viteza este afectată doar pe unitatea de stocare pe care este instalat sistemul de operare. Apoi, că doar viteza de scriere aleatorie (random write) este afectată, uneori fiind chiar de 2 sau până la 4 ori mai lentă. În cele din urmă, anumite unități SSD au fost „reparate” prin instalarea unui driver oficial de pe site-ul producătorului, în locul driver-ului implicit din Windows 11.

Totuși, nu toți producătorii de SSD-uri oferă astfel de driver-e, așa că este greu de testat pentru multiple modele.

Diverși reprezentanți Microsoft au răspuns plângerilor în ultimele câteva luni și au recunoscut atât faptul că există o problemă, cât și că aceasta este investigată intern. Totuși, până acum nu au fost lansate update-uri care să corecteze problema.

Mai interesant este faptul că nu toate SSD-urile primesc aceeași penalizare pe Windows 11, în timp ce unele nu par să fie afectate deloc.

sursa: Neowin

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult