iOS 13.4 şi iPad OS 13.4 lansate oficial. Tabletele iPad primesc suport oficial pentru mouse şi trackpad

25.03.2020
iOS 13.4 şi iPad OS 13.4 lansate oficial. Tabletele iPad primesc suport oficial pentru mouse şi trackpad

Apple a lansat aseara noi versiuni ale tuturor sistemelor sale de operare pentru dispozitive mobile şi nu numai. Compania obişnuieşte să actualizeze totul simultan, întrucât o mare parte din codul care stă la baza sistemelor sale de operare este comun, totul având la bază macOS. Printre funcţionalităţile noi pe care utilizatorii le primesc se numără în primul rând suportul oficial pentru mouse şi trackpad pentru toate tabletele iPad care încă primesc actualizări.

Utilizatorii de iPhone nu au foarte multe motive de bucurie cu ocazia noului update. Tot ce face iOS 13.4 este să rezolve nişte bug-uri, să adauge noi figurine Memoji pe care le pot folosi în iMessage şi FaceTime, cât şi rezolvarea unor probleme legate de integrarea CarPlay în anumite aplicaţii. Un avantaj de care vor beneficia însă toţi utilizatorii de produse Apple care folosesc Safari pentru browsing este însă faptul că browser-ul va bloca automat cookie-urile care colectează date, fără a fi necesar un alt software dedicat. Fie că foloseşti iPhone, iPad sau macOS, vei beneficia de această funcţie.

La fel ca şi în cazul lansării iPadOS din toamnă, utilizatorii de tablete Apple au cel mai mult de câştigat de pe urma noului software. Versiunea 13.4 adaugă suport oficial pentru mouse şi trackpad-uri, cu tot cu gesturi pentru scroll, pentru trecerea de la o aplicaţie la alte câteva scurtături. Din păcate, tastatura oficială Magic Keyboard pentru iPad Pro se va lansa abia în luna mai, în timp ce soluţiile de la parteneri precum Logitech vor întârzia probabil tot până atunci. Poţi folosi însă acum un iPad cu un mouse, iar elementele din interfaţă vor reacţiona corespunzător. Acest lucru apropie acum tabletele de la Apple mai mult de ideea unui computer.

Alături de iOS 13.4 şi iPadOS 13.4, Apple a lansat şi o nouă versiune de tvOS pentru Apple TV, un nou update pentru boxa inteligentă HomePod, cât şi watchOS 6.2 pentru ceasurile Apple Watch. macOS Catalina primeşte de asemenea update-ul 10.15.4. Toate dispozitivele pot acum să creeze foldere în iCloud Drive care pot fi partajate cu alţi utilizatori, în timp ce Netflix va putea reda după update conţinut în HDR direct în browser-ul Safari. O altă noutate ar fi posibilitatea de a cumpăra aplicaţii pentru toate dispozitivele simultan de pe AppStore, dacă există variante compatibile cu iOS, iPadOS şi macOS dedicate.

În general, Apple nu obişnuieşte să mai lanseze actualizări noi pentru dispozitivele care nu sunt pe ultimele versiuni de software, însă în ultima vreme a început să facă asta. Este probabil vorba despre un soi de actualizare de securitate, care să asigure compatibilitate între modelele vechi de dispozitive şi cele noi. De exemplu, cei care au iPhone 5S, 6, iPad Air 1, iPad Mini 2 şi iPad Mini 3 pot instala acum iOS 12.4.6. Utilizatorii de Apple TV din generaţia 3 pot acum instala versiunea software 7.5, în timp ce prima generaţie de Apple Watch a primit update-ul watchOS 5.3.6. Aceste dispozitive sunt vechi de peste 4-5 ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video