iOS 8 review: un update mai important decât pare la prima vedere

iOS 8 review: un update mai important decât pare la prima vedere
Aplicaţii Apple

Astăzi, 17 septembrie, se lansează iOS 8, noua versiune a sistemului de operare pentru dispozitivele mobile de la Apple. Cum varianta Gold Master era deja disponibilă pentru dezvoltatori, am decis să o instalăm înainte de termenul stabilit pentru a vedea exact ce noutăţi aduce, cum se comportă şi dacă este cu adevărat pasul înainte pe care Apple l-a promis în luna iunie la WWDC.

Pentru testare am folosit iPhone 4S, iPhone 5 , iPad 2, iPad 3 şi iPad Mini cu display Retina, care deşi nu sunt cele mai recente dispozitive Apple, pot oferi o idee destul de bună asupra întregului pachet. De asemenea, anumite funcţii precum instalarea de tastaturi din AppStore, integrarea Siri cu Shazam, iCloud Drive, preluarea şi trimiterea de mesaje prin Handoff, widget-uri şi comunicarea între aplicaţii nu au putut fi testate, întrucât serviciile nu au fost pornite înainte de lansarea oficială. Cu toate acestea, iOS 8 vine cu destule noutăţi încât să merite atenţia noastră.

Aplicaţii Apple

Apple se laudă întotdeauna cu aplicaţiile pre-instalate în iOS, iar în varianta a opta a sistemului de operare a încercat să limiteze nevoia utilizatorilor de a folosi alte soluţii din AppStore pentru funcţiile pe care acestea le îndeplinesc. Astfel, atât browserul Safari cât şi aplicaţile Photos, Camera, Notes şi Mail au primit funcţii noi, care doresc să uşureze experienţa utilizatorilor cu sistemul de operare.

Safari a primit câteva noutăţi, în timp ce altele elemente au fost modificate sau mutate. Interfaţa minimalistă a browser-ului poate sugera că acesta nu poate face foarte multe, însă Apple a făcut o treabă bună în a ascunde tot ce este necesar la vedere. Browser-ul oferea deja opţiunea de „private browsing”, însă poţi acum deschide un singur tab privat. Astfel nu trebuie să faci toată sesiunea privată, putând deschide în continuare tab-uri noi obişnuite.

Pe iPad, tab-urile sunt acum organizate într-o matrice (accesibilă şi printr-un simplu gest de „pinch”), asemeni variantei din Mac OS X, iar tab-urile deschise pe alte dispozitive sunt acum disponibile în partea de jos a ecranului şi accesibile cu o simplă glisare de jos în sus. O nouă funcţie bine ascunsă, dar foarte utilă este scanarea de carduri de credit atunci când există câmpuri dedicate în site-uri, operaţiunea putând fi făcută prin simpla îndreptare a camerei către card. Câmpurile sunt astfel completate automat. Pentru a accesa această funcţie, trebuie să vă aflaţi pe o pagină care să necesite introducerea informaţiilor de pe card, moment în care apare butonul „Scan Credit Card” deasupra tastaturii.

Camera a primit de asemenea câteva funcţii noi foarte utile, pe care fanii iOS le-au suplinit până acum cu aplicaţii din AppStore precum Camera Pro. Cel mai util este probabil controlul manual pentru expunere. Atunci când apeşi pe ecran pentru a focaliza, o bară care controlează timpul de expunere apare în partea din dreapta. Glisând în sus sau în jos pe ecran, valoarea creşte sau scade. Astfel, scad şansele ca fotografiile de pe iPhone şi iPad să pară „arse” sau întunecate în anumite condiţii iluminare. De asemenea, există acum posibilitatea de a capta imagini în rafală ţinând apăsat pe butonul de captură şi a fost adăugată funcţia „Timelapse”, pentru realizarea de clip-uri accelerate.

Suportul pentru aplicaţia iPhoto va dispărea odată cu iOS 8, însă funcţiile sale vor fi incluse în Photos. Acesta nu mai este un simplu album foto, ci o întreagă librărie inteligentă, care oferă şi funcţii complexe de retuşare a imaginilor. Apăsând pe butonul Edit, avem acum acces la un nou meniu care oferă control avansat pentru lumină şi culori, funcţii pe care le vedem de obicei în aplicaţii mai avansate pentru computere precum iPhoto pentru Mac OS X sau Lightroom. Există setări pentru expunere, zone luminate, umbre, luminozitate, contrast, saturarea culorilor, dar şi opţiunea de a transforma o imagine color într-una alb-negru. Interfaţa este intuitivă şi poate fi folosită într-un mod simplist sau avansat, în funcţie de preferinţele utilizatorilor.

Mail este o altă aplicaţie implicită care a primit câteva noi funcţii. La prima vedere, aplicaţia arată la fel ca cea din iOS 7, însă nu este nevoie decât de câteva atingeri pentru a descoperi îmbunătăţirile. Fiecare mail poate acum să fie şters sau marcat printr-o simplă glisare, unele opţiuni precum Move to Junk fiind ascunse în spatele butonului More. Tot în meniul More se găseşte şi funcţia nouă numită „Notify Me”, care va anunţa utilizatorul prin notificări de iOS de fiecare dată când cineva trimite un reply la un anumit lanţ de mesaje. Probabil cea mai utilă funcţie nouă din mail este posibilitatea de a micşora mail-ul pe care îl scrii pentru a răsfoi alte mesaje în căutarea de informaţii din alte mail-uri.

Şi aplicaţia Notes a primt funcţionalitate nouă, oferind acum suport pentru „rich-text”. Acest lucru înseamnă că aplicaţia poate formata textul la nivel de bază, oferind opţiunile Bold, Italic şi Underline, iar notiţele pot acum include şi imagini. În afară de aceste adiţii, aplicaţia funcţionează exact la fel ca şi până în prezent.

Deşi hărţile Apple mai au destul de mult până când vor putea fi cu adevărat utile în viaţa de zi cu zi, compania a adăugat o funcţie nouă fără o aplicaţie practică. Aceasta se numeşte 3D Flyover Tour şi oferă tururi virtuale deasupra oraşelor. Această funcţie este impresionantă din punct de vedere vizual, oraşele importante fiind realizate în 3D, însă nu va uşura viaţa nimănui. Cei care doresc să vadă clădiri şi monumente celebre pe un display mobil într-un mod inedit vor aprecia probabil 3D Flyover Tour.

Există şi patru noi aplicaţii care au fost integrate în iOS 8, două dintre care sunt noi-nouţe. Cele două aplicaţii mai vechi sunt iBooks şi Podcasts, care au primit update-uri minore în iOS 8. Acestea sunt însă pre-instalate şi nu mai necesită descărcare separată din AppStore. Acest lucru înseamnă şi că nu pot fi şterse de pe dispozitiv, ceea ce i-ar putea deranja pe cei care nu le folosesc în mod constant.

Aplicaţile complet noi sunt Health şi Tips, care debutează odată cu varianta 8 a sistemului de operare. Health este centrul de comandă al tuturor aplicaţiilor care înregistrează informaţii despre starea de sănătate a utilizatorilor. Întrucât nu folosim dispozitive precum Nike Fuel Band nu am putut testa întreaga funcţionalitate a acestei aplicaţii, însă pare să fie destul de comprehensivă, oferind posibilitatea de a înregistra aproape orice informaţie despre utilizator. Tips însă este un simplu utilitar destinat celor care sunt noi în familia iOS sau care nu au descoperit încă toate funcţiile noi ale iOS 8. Momentan utilitatea acestei aplicaţii este discutabilă, oferind doar şase pagini cu informaţii.