Jelly Bean rulează pe mai bine de jumătate din numărul total de telefoane Android

04.11.2013
Jelly Bean rulează pe mai bine de jumătate din numărul total de telefoane Android

Fragmentarea platformei Android este un fenomen care a pus destule beţe în roate dezvoltatorilor software şi utilizatorilor produselor acestora. Una dintre cauzele majore ale acestui fenomen este numărul mare de versiuni mai vechi care sunt încă prezente pe piaţă şi de care trebuie să se ţină încă seamă, însă lucrurile încep să arate ceva mai bine.

Proaspăt lansatul Android 4.4 aduce o serie de optimizări care îi vor permite să ruleze şi pe configuraţii hardware mai slabe şi o serie de instrumente pentru dezvoltarea aplicaţiilor care vor permite ajustarea fină a funcţionării pe astfel de platforme, însă Google se descurcă suficient de bine şi cu codul Jelly Bean.

Începând de la versiunea 4.1, platforma Android nu a mai făcut salturi rare dar consistente din punct de vedere al schimbărilor. Google a adoptat în schimb o strategie a paşilor mici 4.2 şi 4.3, la care s-a adăugat şi lansarea unor actualizări separate de codul platformei prin intermediul Google Play Service, iar acest lucru se pare că dă roade şi le permite producătorilor de telefoane şi tablete să recupereze.

Statisticile oficiale Android ne arată că Jelly Bean a făcut un salt de 4 procente doar în cursul ultimei luni, această versiune devenind cea mai populară în acest moment şi rulând pe 52,1 procente din totalul numărului de telefoane Android activate şi active. Este adevărat, partea leului o reprezintă încă versiunea 4.1, însă acest lucru le permite dezvoltatorilor software să se concentreze mai mult pe un pachet recent de API-uri software de dezvoltare. Saltul s-a făcut în detrimentul versiuni anterioare Ice Cream Sandwich, care a scăzut la 19,8 procente.

Din păcate, antica versiune 2.3 acaparează încă o cotă mare de piaţă, adică 26,3 procente, şi nu dă semne că va dispărea prea curând, în timp ce Android 3.0 şi Android 2.2 sunt pe drumul către ieşirea din scenă cu 0.1, respectiv 1,7 procente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News