Peste 800 de milioane de iPhone-uri (80%) rulează deja iOS 14. Software-ul a fost lansat în septembrie 2020

01.03.2021
Peste 800 de milioane de iPhone-uri (80%) rulează deja iOS 14. Software-ul a fost lansat în septembrie 2020

Apple a lansat un nou raport despre gradul de adopție al sistemului de operare iOS 14. Acesta este publicat pe site-ul dedicat dezvoltatorilor software pentru platformele iOS și iPadOS, și dezvăluie câți dintre utilizatorii activi de telefoane și tablete de la Apple folosesc o versiune recentă a sistemului de operare. Fără să ne uimească însă, gradul de adopție este foarte mare, întrucât Apple lansează actualizări de sistem pentru telefoane și tablete pentru cel puțin patru sau cinci ani.

iOS 14 are o rată de adopție impresionantă, fiind instalat pe 80% dintre iPhone-urile active

iPhone este de departe cea mai importantă familie de dispozitive din portofoliul Apple. O mare parte din încasările companiei se datorează acestor dispozitive, iar seriile iPhone 11 și iPhone 12 par să se vândă în continuare foarte bine, chiar peste așteptări în anumite situații. De aceea, nu este tocmai greu de crezut că 86% dintre dispozitivele din gama iPhone lansate în ultimii patru ani sunt echipate deja cu iOS 14, cea mai recentă variantă majoră.

Și mai îmbucurător pentru dezvoltatorii de aplicații este însă faptul că alți 12% dintre aceștia folosesc o versiune de iOS 13, în timp ce numai 2% folosesc o versiune mai veche. Astfel, este mult mai ușor să realizezi aplicații compatibile cu majoritatea dispozitivelor de pe piață, având doar două versiuni majore ale sistemului de operare în utilizare.

Desigur, dacă luăm în calcul toate iPhone-urile care încă sunt în utilizare în prezent, procentele sunt puțin diferite, însă nu cu mult. 80% dintre toți utilizatorii de telefoane Apple folosesc iOS 14, 12% folosesc iOS 13, în timp ce doar 8% folosesc versiuni mai vechi. Având în vedere că Apple a anunțat în ianuarie că a depășit numărul de un miliard de iPhone-uri active, asta înseamnă că peste 800.000.000 de telefoane Apple rulează cel mai nou sistem de operare al companiei.

iphone ios14

Și tabletele iPad au o adopție similară pentru iPadOS 14

În cazul tabletelor iPad situația nu este foarte diferită. Luând în calcul doar tabletele lansate în ultimii patru ani, Apple raportează că 84% dintre utilizatorii lor folosesc deja iPadOS 14, în timp ce 14% sunt încă pe iPadOS 13. Doar 2% dintre utilizatorii acestor modele folosesc variante mai vechi.

Pentru că tabletele sunt dispozitive cu o „viață” mai lungă decât a smartphone-urilor, era de așteptat că mai mulți utilizatori folosesc modele mai vechi, cu software mai vechi. Astfel, „doar” 70% din totalul utilizatorilor de iPad sunt pe iPadOS 14, 14% sunt pe iPadOS 13, iar 16% folosesc o versiune mai veche.

Adopția versiunilor noi ale sistemelor de operare este strâns legată de suportul pe care Apple îl oferă. Spre diferență de alți producători, Apple lansează noile versiuni software pentru toate dispozitivele compatibile simultan, fără să facă diferență între modele vechi, modele noi sau modele din gama inferioară.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult