Platforma Android în august 2018: Android 9.0 Pie complet absent, restul versiunilor stagnează

03.09.2018
Platforma Android în august 2018: Android 9.0 Pie complet absent, restul versiunilor stagnează

Platforma Android nu stă niciodată pe loc, fiind într-o continuă schimbare. Astfel, de la lună la lună, clasamentul versiunilor în utilizare se poate schimba semnificativ. În luna august, Google a adus pe piaţă noul Android 9.0 Pie, însă din păcate, acesta nu pare să fie disponibil pe destul de multe dispozitive încât să îşi facă debutul în acest top. Din fericire, Android 8 Oreo este în continuă creştere, ceea ce înseamnă că mulţi utilizatori renunţă la variantele mai vechi de Android.

Android Nougat este în acest moment cea mai populară versiune a sistemului de operare Google, fiind în fruntea clasamentului cu 30,5% din întreaga piaţă de dispozitive conectate la Google Play Services. Acesta este urmat de Android 6 Marshmallow, cu 22,7% şi de Lollipop cu 19,2% din total. Astfel, Android Oreo vine pe locul al patrulea abia, cu 14,6% din dispozitivele cu Android în utilizare din acest moment, o creştere destul de lentă, având în vedere că este pe piaţă de mai mult de un an.

La baza clasamentului avem însă versiunile vechi, care ar putea fi deja numite „clasice” precum Android KitKat cu 8,6% pe locul 5, Android Jelly Bean pe locul 6 cu 3,5% şi „bătrânele” Android Ice Cream Sandwich şi Gingerbread care se luptă pentru ultimul loc, fiecare cu 0,3% din total.

Informaţiile au fost colectate de către Google în perioada 26-31 august 2018 şi au fost publicate pe site-ul oficial Android. Acestea sunt utile în special pentru dezvoltatorii software, care pot analiza clasamentul pentru a decide ce platforme să ia în calcul atunci când vine vorba despre dezvoltarea unei noi aplicaţii, sau dacă suportul pentru versiunile mai vechi de Android are sens în contextul actual.

Probabil că prima lună în care vom vedea Android Pie pe listă va fi octombrie, când vor începe să apară actualizări pentru modele populare de telefoane, cât şi telefoane noi echipate cu acest sistem de operare din fabrică, precum seria Google Pixel 3, noile Sony XZ3 şi Huawei Mate 20.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult