Rata de adopţie iOS 8 cea mai slaba din istoria recentă Apple

07.10.2014
Rata de adopţie iOS 8 cea mai slaba din istoria recentă Apple

iOS 8 nu are acelaşi succes pe care versiunile anterioare ale sistemului de operare mobil de la Apple le-au avut în trecut, însă nu putem condamna pe nimeni că refuză să facă update. După ce mulţi utilizatori s-au plâns de durată de viaţă a bateriei scăzută pe dispozitive mai vechi, performanţă mai slabă şi update-uri care mai mult au stricat decât au reparat, mulţi utilizatori de dispozitive cu iOS par să prefere în continuare variantele precedente.

Cu toate acestea, Apple este încă destul de sus în topurile ratei de adopţie. Conform statisticilor companiei, 47% dintre utilizatori au acum iOS 8 instalat, la mai puţin de o lună de la lansarea acestui update. Acest procentaj este la egalitate cu cel pentru iOS 7, mulţi refuzând să facă trecerea până când nu sunt siguri că noul sistem de operare este cu adevărat o îmbunătăţire.  Restul de 6% sunt pe variante mai vechi de iOS, probabil folosind dispozitive al căror suport software a încetat.

Comparativ cu Android, unde nici măcar un sfert din dispozitivele active nu rulează versiunea 4.4.4 KitKat, iOS o duce bine. Faţă de iOS 7 însă, o duce mult mai rău. Anul trecut, în aceeaşi perioadă de timp, versiunea a şaptea a sistemului de operare Apple era instalat pe aproape 70% dintre dispozitive. Dacă privim situaţia din urmă cu câteva săptămâni, nu s-au schimbat prea multe. La o săptămână după lansare, iOS 8 era instalat pe 46% dintre dispozitive, ceea ce înseamnă că în tot acest timp doar 1% dintre utilizatori au făcut tranziţia.

Probabil că multe dispozitive vor trece forţat la noul OS, întrucât Apple a încetat semnarea versiunii 7.1.2. Oricine doreşte să facă un restore complet al unui dispozitiv va trebui neapărat să treacă la versiunea 8.0.2. De asemenea, faptul că update-ul OTA (over the air) necesită 5 GB de spaţiu liber poate limita rata de adopţie. Poate că primul update major, iOS 8.1, va restaura încrederea fanilor şi va aduce cel mai recent sistem de operare pe mai multe dispozitive.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult