Regiştrii Windows XP – Ce facem şi ce nu facem cu ei

05.12.2006
Regiştrii Windows XP - Ce facem şi ce nu facem cu ei
Registry Cleaner

După hive, care sunt nişte chei, următoarele entităţi în structura ierarhică a registrilor sunt subcheile care mai departe sunt ramificate în alte subchei şi aşa mai departe. Fiecare cheie sau subcheie conţine valori care alcătuiesc registrii sistemului de operare.

Registry Editor

Utilitarul regedit permite nu doar vizualizarea structurii regiştrilor cât şi operaţia de modificare a lor, înainte de care recomandăm un backup prin opţiunea de Export. Cu siguranţă modificarea lor inainte de backup intra in categoria “ce nu facem cu ei”.

Software util

Registry Cleaner

De foarte multe ori se întâmplă să dezinstalăm un program la scurt timp de la instalare pentru că nu ne place sau pentru că nu îşi face treaba cum trebuie. Unele aplicaţii nici nu au optiunea Uninstall si atunci nu putem decât să stergem fizic de pe harddisk fişierele asociate programului respectiv. Ceea ce au rămas, însă, sunt intrări în regiştrii sistemului de operare care tot adunate cu timpul, afectează performanţa sistemului. Mai rău ar fi daca am vrea să reinstalăm programul respectiv, atunci am primi un mesaj care ne-ar spune că avem deja instalat acel program.

Din fericire există programe care se ocupă cu curăţarea regiştriilor de aceste rămăşite nedorite. Un exemplu ar fi RegCleaner.

RegCleaner

Registry Monitor

Din imagine se observă mai multe taburi, fiecare oferind o funcţionalitate programului:

 • Software – permite ştergerea intrărilor create de programe, atenţie însă la cele selectate întrucât ele încă pot fi folosite
 • Startup List – elimină programele din lista de Startup, unele dintre ele pot ocupa multă memorie şi încetinesc sistemul de operare
 • Uninstall Menu – permite dezinstalarea unui program cât şi curătarea lui din meniul Add/Remove Programs
 • File Types – înlătură asocierea unei anumite extensii de fişier cu o anume aplicaţie
 • New File – scoate din lista meniului New apărut prin click-dreapta pe desktop, a fişierelor introduse de diferite aplicaţii
 • Shell Extensions – înlătură comenzile suplimentare asociate anumitor extensii de fişiere
 • Backups – oferă mai multe opţiuni legate de fişierele de backup, printre care şi stergerea lor.

Exista multe alte astfel de programe a registrilor cu mai multe sau mai puţine optiuni de curăţare, trebuie doar acordată atenţia cuvenită la modificărea registrilor pentru a nu periclita functionarea sistemului.

Registry Monitor

Unul din programele utile şi totodată interesante ale celor de la SysInternals (companie achiziţionată de curând de Microsoft) este RegMon. Utilitarul monitorizează registrii sistemului de operare si afişează informaţii privind aplicaţiile care îi accesează, tipul de acces sau valorile modificate.

Registry Monitor

RegMon oferă posibilitatea filtrării sau căutării anumitor şiruri de caractere din rezultatele monitorizării. În mâinile potrivite, programul se poate dovedi foarte util în debugging, putând depista eventualele comportamente anormale ale aplicaţiilor.

Registry Organizer

Registry Organizer

Un program care înglobează facilităţi de modificare, de optimizare, de curăţare sau de tweaking este RegOrganizer.

Reg Organizer

Opţiunea cea mai interesantă este cea de optimizare care constă din două operaţii: defragmentare şi compresie. În funcţie de nivelul de fragmentare a fişierelor care stochează registrii sistemului, programul poate recomanda defragmentarea acestor fişiere. Compresia registrilor se ocupă cu registrii sterşi şi informaţiile redundante care ocupă spatiu şi creşte inutil dimensiunea fişierelor in care sunt stocaţi regiştrii.

Tweakuri

Contrar la ceea ce v-aţi astepta, secţiunea tweakuri va fi cea mai scurtă din articol din simplul motiv că Internetul abundă de site-uri care prezintă trucuri dintre cele mai variate, de la crearea de scripturi pentru modificarea registrilor, setări care aduc un spor de performanţă sau îmbunătăţesc securitatea sistemului la cele care pur si simplu fac sa dispară My Computer de pe desktop. Cu puţin spirit de aventură, dar cu prudenţa cu care ai îmblânzi un şarpe cobra, poţi redescoperi Windows-ul şi poate chiar să-l faci mai plăcut. Backup&Explore!

Ce sunt Regiştrii?

Ce sunt Regiştrii?

Regiştii sistemului de operare Windows sunt definiţi cel mai bine chiar de către Microsoft: „o bază de date centrală, ierarhizată, folosită de Microsoft Windows 9x, Windows CE, Windows NT şi Windows 2000 la stocarea informaţiilor necesare pentru configurarea sistemului, a profilului utilizatorilor, a aplicaţiilor şi componentelor hardware” (Microsoft Computer Dictionary 5th edition).

Fie că vorbim de o placă de sunet care foloseşte un driver pentru a funcţiona, fie că avem o aplicaţie instalată pe calculator care se foloseşte la lansarea în execuţie de niste parametrii specifici, vorbim de date care au nevoie de un spatiu pentru stocare. În esenţă, fiecare entitate hardware sau software îşi are propria felie de informaţii de configurare încropită în baza de date a registrilor.

La primele versiuni de Windows, registrii erau stocati în fişiere text iar accesul la datele respective devenea din ce în ce mai greoi pe măsură ce numărul de aplicaţii instalate pe calculator creştea.

Acest neajuns a fost depaşit odată cu versiunea Windows NT care a făcut posibilă pentru orice aplicaţie folosirea unui fişier propriu de tip .ini, în care se pot stoca informaţiile. Avantajele acestui mecanism sunt legate de creşterea performanţei, a securităţii şi fiabilităţii sistemului de operare.

În cadrul Windows XP, regiştrii sunt organizaţi logic în cinci secţiuni, cunoscute sub numele de hives, fiecare stocând un anumit tip de informaţie:

 • HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR) – asociaţii ale extensiilor de fişiere cu aplicaţiile instalate, shortcut-uri, informaţii OLE şi alte aspecte ale interfeţei cu utilizatorul
 • HKEY_CURRENT_USER (HKCU) – informaţii despre contul, configuraţia şi preferinţele utilizatorului logat pe sistem
 • HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM) – informaţii despre configuraţii hardware, software şi alte setări ale sistemului
 • HKEY_USERS (HKU) – informaţii despre conturile şi configuraţiile individuale ale fiecărui utilizator în parte
 • HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC) – indică porţiuni din regiştrii copiate din HKLM la fiecare secvenţa de boot pentru configurarea hardware. Pentru a le vizualiza se poate accesa Registry Editor, click Start>Run şi tastaţi regedit după care apăsaţi Enter: