Swiftkey augmentează funcţia de predicţie a cuvintelor folosind reţele neurale

09.10.2015
Swiftkey augmentează funcţia de predicţie a cuvintelor folosind reţele neurale

În curând, utilizatorii celebrei tastaturi Swiftkey vor putea scrie fraze, propoziţii întregi şi chiar email-uri cu doar câteva atingeri pe suprafaţa touch, aplicaţia completând mesajul început în mod automat.

Botezată SwiftKey Neural, noua tastatură este disponibilă deja în versiune alpha pentru utilizatorii de Android. Mai mult decât simpli algoritmi de predicţie, aplicaţia foloseşte tehnologii experimentale dezvoltate pentru a imita funcţionarea reţelelor neurale întâlnite în creierul uman, permiţând anticiparea cuvintelor pe care urmează să le tastezi.

În timp ce versiunea oficială a tastaturii Swiftkey urmăreşte doar ordinea şi frecvenţa cu care foloseşti anumite cuvinte, cuvântul următor fiind sugerat pe criterii statistice, SwiftKey Neural urmăreşte ˝clustere„ de cuvinte pentru a aproxima sensul propoziţiei. Astfel, dacă începi un mesaj tastând ˝haide să ne întâlnim la„, aplicaţia va interpreta semnificaţia expresiei şi determina ca posibilă continuare o locaţie: birou, aeroport.

Potrivit companiei, aceasta este prima dată când reţelele neurale sunt folosite în acest mod pentru modelarea limbajului, integrând suportul într-o aplicaţie pentru smartphone.

Actuala versiune SwiftKey Neural este la stadiu incipient de dezvoltare, lipsind opţiunile pentru personalizare şi funcţia de sincronizare disponibilă în versiunea clasică a tastaturii SwiftKey. Totuşi, merită încercată pentru a experimenta noua tehnologie, ce ar putea revoluţiona în viitorul nu prea îndepărtat modul în care tastăm.

Potrivit lui Ben Medlock, CTO-ul companiei, tastatura Swiftkey va putea în cele din urmă să completeze fraze întregi, cum ar fi formula de adresare folosită pentru a răspunde la email-uri şi chiar mesajul întreg, dacă răspunsul dorit este scurt şi relativ generic.

Tastatura SwiftKey Neural este disponibilă ca download gratuit şi poate fi descărcată din secţiunea Greenhouse a portalului SwiftKey.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult