Topul versiunilor de Android în ianuarie: Nougat creşte puţin, în timp ce Froyo dispare complet

11.01.2017
Topul versiunilor de Android în ianuarie: Nougat creşte puţin, în timp ce Froyo dispare complet

Google a publicat şi primul clasament al versiunilor de Android active din anul 2017. Odată cu noul an, o versiune ce poate fi considerată „antică” a sistemului de operare dispare din acest top, în timp ce noul Nougat urcă puţin, însă mult mai lent decât predecesorul său, Marshmallow în aceeaşi perioadă. Din fericire, cele mai populare două variante sunt relativ noi, vechile versiuni scăzând treptat.

Liderul clasamentului este în continuare Android Lollipop (5.0 şi 5.1), care este instalat pe 33,4% dintre dispozitivele active pe Google Play Store la nivel mondial. Acest lucru reprezintă o scădere minoră faţă de luna trecută, când a atins recordul de 34%. Probabil că acest loc va fi ocupat de luna viitoare de Marshmallow, care a mai urcat 3,3 procente în ultimele 30 de zile, crescând de la 26,3% la 29,6%. KitKat rămâne însă pe locul trei cu 22,6%, o valoare încă neaşteptat de mare pentru un sistem de operare atât de vechi. Şi acesta este în declin, scăzând cu 1,4%.

Următoarele locuri sunt ocupate de Jelly Bean (Android 4.1x-4.3) cu 11,6%, Ice Cream Sandwich cu 1,1%, Gingerbread cu 1% şi în cele din urmă Nougat (7.0-7.1) cu 0,7%. Dacă vi se pare că lipseşte ceva din acest clasament, aveţi dreptate, întrucât Froyo, Android 2.2, este complet absent din clasament, numărul de utilizatori activi ai acestei versiuni scăzând în sfârşit sub 0,1% din total.

Este dezamăgitor însă că Nougat nu a trecut încă nici de 1% din total, în ciuda faptului că este disponibil pe piaţă de mai multe luni. Din această primăvară, această versiune va creşte cu siguranţă, întrucât nu doar modelele high-end care urmează să apară la Mobile World Congress vor fi echipate cu acest sistem de operare din fabrică, ci şi variante mai ieftine, care vor inunda ofertele operatorilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult