Windows 10 va permite accesarea partițiilor Linux, direct din File Explorer

09.04.2020
Windows 10 va permite accesarea partițiilor Linux, direct din File Explorer

După ce mai întâi a netezit terenul permițând instalarea distribuțiilor Linux direct sub Windows 10, Microsoft extinde acum podul „prieteniei” către platforma Linux adăugând suport pentru accesarea partițiilor Linux direct din File Explorer.

Mulți ani de-a rândul, platformele Windows și Linux au fost cum nu se poate mai diferite, instalarea ambelor OS-uri pe același PC părând o provocare de netrecut pentru cei neinițiați. Cât despre transferuri de fișiere între partiții Windows și Linux aflate pe același dispozitiv de stocare, operațiunea era atât de anevoioasă încât era mai simplu să copiezi fișierele pe un dispozitiv USB și să le transferi înapoi după ce reporneai PC-ul folosind Windows.

Între timp, lucrurile s-au schimbat într-o direcție care ar fi părut de neînchipuit pentru vechiul Microsoft aflat sub conducerea CEO-ului Steve Balmer, echipele de programatori Microsoft și adepții Linux formând acum veritabile echipe, lucrând înspre binele comun.

Așa se face că utilizatorii Windows 10 care au în sistem instalări Linux și partiții specifice acestui OS vor întâlni în File Explorer simbolul „Pinguin”, mascota Linux, un simplu click listând distribuțiile Linux descoperite și diversele partiții accesibile. Desigur, accesarea efectivă a datelor depinde și de alte variabile, cum ar fi permisiunile de acces pe care se bazează platforma Linux, însă putem presupune că utilizatorii vor avea posibilitatea să introducă manual datele de autentificare necesare.

De asemenea, pe lista de noutăți încă neconfirmate oficial ar urma să intre și o nouă secțiune ” What’s New” În meniul Settings, conținând informații și sugestii utile despre funcțiile nou adăutate în sistemul de operare. Deocamdată, funcționalitatea nu este activă nici măcar pentru build-urile Windows 10 de testare, adiția fiind probabil rezervată uneia dintre versiunile Windows 10 viitoare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult