Windows 10 primeşte Aero Glass şi efecte de tranziţie 3D

29.04.2015
Windows 10 primeşte Aero Glass şi efecte de tranziţie 3D

Deşi avem acces la variante Technical Preview ale lui Windows 10 de luni bune, încă nu am văzut tot ce are de oferit noul sistem de operare de la Microsoft. Cele mai noi imagini dintr-un build mai recent scăpate pe internet prezintă câteva particularităţi ale interfeţei care prezintă un tablou ceva mai complet asupra modului în care Windows 10 va arăta în momentul lansării din această vară.

Aero Glass, interfaţa grafică prezentă pe Windows Vista şi Windows 7 se întoarce în Windows 10. Cel puţin asta sugerează noile imagini, care prezintă un meniu Start semi-transparent. Acesta nu pare să fie diferit în alte feluri faţă de ce am primit în versiunile Technical Preview, oferind aceleaşi aplicaţii uzuale şi aplicaţii „Modern” sub formă de Live Tiles. Curios este faptul că doar meniul de Start pare să fie transparent, nu şi taskbar-ul sau ferestrele aplicaţiilor. Fie Microsoft va integra Aero Glass doar în acest meniu, fie vorbim despre o implementare timpurie a funcţiei, urmând ca versiunea finală să ofere transparenţă peste tot.

De asemenea, aplicaţiile care oferă informaţii în timp real, precum cea pentru vreme, par să fi primit un nou efect de tranziţie 3D între diversele stări. Exemplul prezentat de site-ul chinezesc IT Home prezintă aplicaţia de vreme care se schimbă atunci când meniul de Start este pornit. Cele două stări par a fi faţete ale unui paralelipiped, care se roteşte atunci când aplicaţia îşi reîmprospătează informaţiile. Cortana, funcţia de căutare inteligentă din Windows 10, a primit de asemenea câteva schimbări: un meniu lateral poate fi găsit în partea stângă a aplicaţiei, iar schimbările de temă ale sistmeului de operare afectează şi fereastra acesteia.

Alte noutăţi descoperite în versiuni mai noi ale variantelor de test pentru Windows 10 sunt câteva sunete care nu au fost incluse în trecut. Acestea aduc aminte de sunetul de pornire al lui Windows 95, însă păstrează stilul modern pe care cele mai recente versiuni de Windows l-au abordat în ultimii ani. Momentan nu a fost găsit sunetul de pornire pe care îl vom auzi atunci când pornim un computer cu Windows 10.

Conferinţa Build începe astăzi şi se termină vineri, şi are loc în San Francisco. Aici sunt aşteptate o dată de lansare pentru Windows 10, alături de noi detalii despre sistemul de operare şi cum va fi integrat în alte produse, precum consola de jocuri Xbox One.  

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult