Windows XP, aproape o amintire după ce cota sa de piaţă a scăzut dramatic în ultima lună

03.11.2014
Windows XP, aproape o amintire după ce cota sa de piaţă a scăzut dramatic în ultima lună

Potrivit ultimelor grafice publicate de Statcounter şi Netmarketshare, Windows XP a pierdut într-o singură lună un număr record de utilizatori, majoritatea trecuţi în tabăra Windows 8.1. Mult peste competitorii săi, Windows 7 îşi păstrează statutul de lider cu o cotă de aproape 55% din piaţa sistemelor de operare pentru PC.

clasamentul Statcounter

Conform statisticilor publicate de Netmarketshare cota de piaţă Windows XP a scăzut în luna octombrie de la 23.97% la numai 17.18%. Tendinţa este confirmată şi de clasamentul Statcounter, care punctează o scădere la 13.22%, faţă de 14.4% cotă de piaţă în luna septembrie.

clasamentul Netmarketshare

În mod surprinzător, o bună parte dintre cei care au ales să abandoneze vechiul PC cu Windows XP l-au înlocuit cu unul nou bazat pe Windows 8.1.  Afirmaţia este întărită şi de rezultatele publicate de Microsoft privind vânzările de tablete Surface, care au atins în perioada Q1 2014 – Q1 2015 cifra de 900 milioane dolari, majoritatea comenzilor fiind livrate către clienţi din mediul business.

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult