Yahoo! Messenger 9, go4it.ro review

Yahoo! Messenger 9, go4it.ro review
Lista de contacte

O altă noutate împrumutată este introducerea a două moduri de vizualizare a listei de contacte: detailed şi compact. În modul detaliat, spaţiul alocat contactelor este mai mare. Sub numele contactelor este afişat status-ul, iar poza acestora este acum mai mare şi afişată în dreapta. Necazul cu acest mod de vizualizare este spaţiul dublu alocat fiecărei persoane din listă. Iar dacă ai foarte multe contacte în lista de messenger, atunci este o adevărată problemă. Pe de altă parte, modul compact de vizualizare face loc mai multor persoane în listă, fiind recomandat celor cu o listă bogată de messenger.

Yahoo! Messenger 9

În dreptul numelui tău vei observa acum un pliculeţ, care are rolul de a te atenţiona când ai primit mesaje noi pe serviciul de e-mail al celor de la Yahoo!. Problema cu acest pliculeţ este că rămâne afişat tot timpul, chiar şi când nu ai mail-uri noi. Doar designul este puţin diferit, când primeşti mesaje noi.

Mai enervant este faptul că Yahoo! nu se mulţumeşte cu reclama din partea de jos a listei de contacte, iar acum a introdus şi link-uri prin care îşi promovează servicul propriu de telefonie. Yahoo Messenger 9 are două astfel de link-uri plasate sub status. Unul dintre acestea se numeşte Forward şi poate face două lucruri. Poate trimite gratuit mesajele pe care le primeşti când eşti offline către un anumit număr de telefon. Din păcate, nu este disponibil şi pentru România. De asemenea, pot fi redirecţionate apelurile telefonice către un telefon mobil, dar asta contracost.

Din cauza rândului cu cele două link-uri, Yahoo! Messenger 9 nu te mai lasă să-ţi afişezi propria imagine în dimensiunea mică, pentru a economisi spaţiul pe verticală. Rămâne afişată obligatoriu dimensiunea mare a acesteia, în dreapta numelui tău.

Între lista de contacte şi reclamă se găsesc două butoane. Unul permite adăugarea contactelor noi, iar cel de-al doilea afişarea/ascunderea plugin-urilor.

Yahoo! Messenger 9 Şi tooltip-ul (mica fereastră care îţi apare când treci cursorul deasupra unui contact) a fost redesenat, însă funcţiile oferite sunt aceleaşi: scrierea unui mesaj, trimiterea unui e-mail, apelarea numerelor de telefon, trimiterea unui SMS (pentru zonele în care serviciul este disponibil, nu este cazul nostru) etc.

Un alt element al listei de contacte care a fost îmbunătăţit este statusul. Acesta va include acum şi emoticoane pe care le poţi introduce prin scrierea caracterelor aferente. De asemenea, statusul rămâne acum activ între sesiuni. Adică, statusul pe care ţi-l pui va rămâne şi după ce ieşi şi te loghezi din nou.

Fereastra de discuţii

Dacă modificările aduse listei de contacte sunt mai mult de ordin estetic, multora fiind posibil chiar să le displacă, funcţiile cu caracter de noutate cu adevărat importante vin abia acum. Prima, şi de fapt cea mai importantă funcţie nouă în opinia mea, este afişarea conţinutului multimedia în fereastra în care se poartă convorbirea. Imaginile şi link-urile către filmele de pe YouTube pe care le vei trimite vor fi afişate în fereastra respectivă. Dacă despre afişarea imaginilor în fereastra în care se poartă discuţia se poate spune că este împrumutată de la Google Talk, afişarea filmelor este o funcţie originală şi în acelaşi timp practică.

Yahoo! Messenger 9

La mai bine de 2 ani şi 6 luni de când au cumpărat Flickr (20 martie 2005), cei de la Yahoo! s-au prins în sfărşit că pot lega funcţia Photo Sharing din Messenger de serviciul amintit. În Yahoo! Messenger 9, prin funcţia Photo Sharing, poţi să le arăţi prietenilor fotografiile pe care le-ai postat pe Flickr. Butonul Add Photos al funcţiei Photo Sharing are acum 3 opţiuni: Add from My Computer, Add from Flickr şi Add from Clipboard.

Yahoo! Messenger 9

Ştiu că generaţia messenger aşteaptă cu nerăbdare această veste, de aceea o voi trece la noutăţi importante. Ei bine, da, Yahoo! Messenger 9 aduce şi emoticoane noi. Mai exact 6.

Yahoo! Messenger 9

Versiunile anterioare de Yahoo! Messenger permiteau afişarea sau ascunderea separată a imaginilor din dreapta ferestrei în care se poartă discuţia. Puteai să-ţi ascunzi propria imagine cu F8 şi imaginea interlocutorului tău cu F7. Acum acest lucru nu mai este posibil. Nu poţi decât să afişezi sau să asunzi ambele imagini simultan, exact ca în Windows Live Messenger. Tasta alocată acesti opţiuni este F7.

O altă schimbare a la Windows Live Messenger este afişarea textelor sub nume. Până acum Yahoo! Messenger afişa discuţia în dreptul numelui, acum a ales să o treacă sub nume. Din nou, la fel ca în Windows Live Messenger.

Această versiune nu mai are jocuri. Nu ştiu dacă Yahoo! a decis să le scoată din program definitiv sau dacă lipsesc doar din această versiune de test. Cert este că nu veţi mai putea juca Table sau Pool în Yahoo! Messenger 9 beta.

Sunt destul de multe aspecte pe care Yahoo! Messenger 9 le împrumută de la Windows Live Messenger. Dacă aş fi răutăcios aş spune că Yahoo! îi copiază pe cei de la Microsoft. Dar îmi place să cred (sau vreau să mă mint) că fac acest lucru în sprijinul interoperabilităţii dintre cele două programe şi pentru a face mai uşoară trecerea utilizatorului de la un program la altul. Pentru cei care încă n-au aflat încă, utilizatorii celor două reţele, Yahoo! şi MSN pot comunica între ei. Însă, dacă acesta este motivul, atunci oare de ce nu au început cu o simplă funcţie de import-export care să le permită utilizatorilor să-şi transfere cu uşurinţă lista de contacte de pe Yahoo! Messenger pe Windows Live Messenger şi/sau invers?

Verdict

Ce ne-am face fără bug-uri?

Ca orice versiune de test, Yahoo! Messenger 9 beta este afectat de bug-uri. În cele 3 zile scurse de la instalarea programului la redactarea articolului m-am lovit de două probleme. Prima este legată de căsuţa de căutare. Chiar dacă optam pentru ascunderea acesteia, după un timp apărea la loc ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A doua problemă a fost afişarea tooltip-urilor în afara ecranului, în cazul contactelor din partea de jos a ferestrei. Deşi unii dintre prieteni mi-au semnalat faptul că această versiune ar avea prostul obicei de a fura focusul altor programe, eu nu m-am lovit de acest bug.

Concluzie pentru beta

Yahoo! Messenger 9, în stadiul actual, lasă un gust dulce amărui. Pe de o parte sunt de apreciat optimizarea consumului de resurse şi funcţiile noi. Pe de altă parte sunt de condamnat unele dintre aspectele şi limitările sus amintite. O să fiu însă indulgent şi o să spun că este totuşi un pas înainte faţă de versiunile anterioare, care erau afectate de multe şi destul de grave probleme.

Şi dacă cineva de la Yahoo! ştie română şi citeşte go4it.ro, să nu uite că încă aşteptăm Yahoo! Messenger pentru Windows Vista, versiunea promisă acum 9 luni!

Plusuri:

[+] stabil
[+] consum ceva mai redus de resurse
[+] timp mai mic de răspuns
[+] afişarea filmelor şi imaginilor în cadrul ferestrei
[+] integrare Flickr
[+] emoticoane noi

Minusuri:

[-] link-uri publicitare
[-] diverse limitări (dimensiunea imaginii proprii, afişarea/ascunderea imaginilor în fereastra de convorbire, doar 7 culori pentru teme)

Desing şi optimizări

Când a fost lansat oficial Windows Vista, acum
mai bine de 9 luni, Yahoo! ne-a stârnit curiozitatea cu un
filmuleţ de
prezentare
a unei versiuni viitoare de Yahoo!
Messenger
, special optimizată pentru noul sistem de
operare. Nu numai că arăta foarte bine, dar erau prezentate o serie
de funcţii de mult aşteptate de utilizatori, precum ferestre de
convorbiri cu taburi. Acum 3 zile, când am primit prin RSS vestea unei noi
versiuni de Yahoo! Messenger, am sperat că este vorba de cea pentru
Windows Vista. Din păcate nu a fost aşa, programatorii de la Yahoo!
arătându-ne încă odată că dezvoltarea unui program este, pentru ei,
o operaţiune mult mai dificilă şi mai complicată decât naşterea
unui copil.

Totuşi, până când va fi gata varianta pentru Windows Vista,
generaţiile messenger din toată lumea se pot juca în voie cu o
versiune beta de Yahoo! Messenger 9. Fiind o
versiune de test, trebuie să te aştepţi la bug-uri şi opţiuni care
nu funcţionează aşa cum ar trebui.

Un nou desing

Yahoo Messenger 9
Primul lucru pe care îl observi după ce descarci
Yahoo Messenger 9 de aici
şi-l instalezi este
designul modificat. Noua versiune împrumută de la
Windows Live Messenger al celor de la Microsoft schimbarea
culorilor pentru titlul ferestrelor
. Lângă butonul de
minimizare a listei de contacte există acum un nou buton care
permite alegerea unei culori. Aceasta este aplicată tuturor
ferestrelor programului, inclusiv acelui mic notifier care ne
anunţă când cineva intră sau iese de pe messenger.

Cei de la Yahoo! nu au însă încredere în gustul utilizatorilor
în materie de culori şi, prin urmare, le pune la dispoziţie
numai 7 culori, fără posibilitatea alegerii altor
culori în afară de cele predefinite.

Mai rapid

Întodeauna i-am blamat pe programatorii de la Yahoo! pentru
consumul ridicat de resurse şi greutatea cu care se mişcă clientul
lor de messenger. Se pare că, odată cu această versiune, Yahoo!
începe să umble şi la performanţele programului său. Am observat
două lucruri îmbucurătoare la noua versiune. Primul este faptul că
se mişcă mai rapid. Acest lucru este evident în
toate operaţiunile de la deschiderea ferestrelor la accesarea
meniurilor şi utilizarea celor mai multe funcţii.

Al doilea este consumul ceva mai redus de
resurse
. Lista de contacte singură, fără alte ferestre
deshise, consumă acum 30 MB RAM, de la aproximativ
50 MB cât acapara versiunea anterioară. Nici prin deshiderea mai
multor ferestre, creşterea nivelului de ocupare a memorie RAM nu
este exagerată.

Yahoo! Messenger 9