Câinii sunt folosiți pe un aeroport pentru a depista bolnavii de COVID-19

24.09.2020
Câinii sunt folosiți pe un aeroport pentru a depista bolnavii de COVID-19

Aeroportul din Helsinki folosește câini pentru a descoperi bolnavii de COVID-19. Inițiatorii proiectului pilot spun că aceasta este o metodă ieftină, rapidă și cu acuratețe apropiată de 100% pentru descoperirea virusului.

Un câine este capabil să simtă prezența coronavirusului în mai puțin de 10 secunde, iar întregul proces de testare durează mai puțin de un minut, a declarat Anna Hielm-Björkman, de la Universitatea din Helsinki, citată de The Guardian.

Citește și: Un oraș le oferă felii de tort locuitorilor care își reduc emisiile de dioxid de carbon

„Dacă funcționează, aceasta s-ar putea dovedi o metodă eficientă de monitorizare în spitale și alte locuri”, a adăugat Hielm-Björkman, care supervizează proiectul.

După ce își ridică bagajele, pasagerii sunt rugați să meargă într-o cabină unde își tamponează gâtul cu un șervețel steril. Într-o altă cabină, recipientul care conține șervețelul este mirosit de câine, care indică prezența virusului în diverse moduri: se așază sau latră.

Ce simt câinii?

Dacă o persoană este suspectată de infectare cu noul coronavirus, aceasta este testată și prin metoda tradițională, care presupune introducerea unui bețișor lung prin nas.

Citește și: Finlanda descurajează o posibilă tentativă a SUA de a investi în Nokia

În testele preliminare, câinii – folosiți anterior pentru a detecta boli precum cancerul sau diabetul – au descoperit COVID-19 cu o acuratețe apropiată de 100%, chiar și cu câteva zile înainte să apară simptomele.

Cercetătorii nu știu exact, deocamdată, ce simt câinii când detectează virusul. Un studiu realizat în Franța arată că transpirația oamenilor bolnavi de COVID-19 are miros diferit de cea a persoanelor care nu au boala.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult