Un oraș le oferă felii de tort locuitorilor care își reduc emisiile de dioxid de carbon

01.09.2020
Un oraș le oferă felii de tort locuitorilor care își reduc emisiile de dioxid de carbon
Foto: Pixabay

Un oraș din Finlanda le oferă felii de tort și bilete gratuite pentru mijloacele de transport în comun locuitorilor care își reduc emisiile săptămânale de dioxid de carbon.

Lahti, situat la 100 de kilometri nord de capitala Helsinki, a dezvoltat o aplicație care urmărește emisiile de CO2 ale localnicilor care o au instalată pe telefoane. Aplicația știe când utilizatorii călătoresc cu mașina, transportul în comun, bicicleta sau pe jos.

Citește și: Apple și-a propus să nu mai contribuie la poluarea atmosferei până în 2030

CitiCAP a fost dezvoltată cu fonduri europene. Fiecare utilizator are alocată o cotă săptămânală de dioxid de carbon. Dacă nu o depășește, persoana respectivă primește bani cu care poate achiziționa bilete pentru mijloacele de transport în comun, acces la o piscină publică sau o felie de tort.

Mai multe felii de tort. Recompensele vor crește de zece ori

Utilizatorii pot câștiga, momentan, echivalentul a doi euro pe săptămână. În această toamnă, recompensa va crește de zece ori, potrivit lui Ville Uusitalo, managerul proiectului responsabil cu cercetarea.

Lahti (Foto: Wikipedia)

Lahti, care este Capitala Verde a Uniunii Europene în 2021, vrea să își reducă semnificativ impactul negativ pe care îl are asupra mediului înconjurător, în următorii zece ani. Administrația vrea ca până în 2030, peste 50% din călătoriile oamenilor să fie făcute cu mijloace de transport nepoluante sau sustenabile.

Orașul are o populație de 120.000 de persoane, iar aplicația a fost descărcată deocamdată de 2.000 de oameni. CitiCAP a fost folosită la un moment dat de 200 de persoane în același timp.

Sursa: Euronews

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult