Capsula Orion doboară deja un record stabilit de misiunea Apollo 13 în 1970

28.11.2022
Capsula Orion doboară deja un record stabilit de misiunea Apollo 13 în 1970

Capsula Orion, lansată de curând de NASA în cadrul testului pentru viitoare misiune Artemis către Lună, a depășit deja un record major în domeniul explorării spațiului. Aceasta este acum capsula spațială care a călătorit cel mai departe de suprafața Pământului, record deținut anterior de Apollo 13, care a ajuns pe 14 aprilie 1970 la o distanță de 248.655 mile, adică 400.171 kilometri. Desigur, alte obiecte au fost lansate la distanțe mai mari, însă vorbim despre cele care pot transporta în siguranță oameni.

Orion devine naveta spațială care se îndepărtează cel mai mult Pământ

Diverse obiecte construite de oameni, precum cele două dispozitive Voyager, au călătorit mult mai departe, fiind acum chiar după limitele Sistemului Solar, însă acelea nu pot susține viața oamenilor în spațiu. De asemenea, multipli roboți se află deja pe planeta Marte, însă nicio capsulă sau navetă construite pentru a transporta oameni nu au ajuns încă acolo.

Misiunea Artemis dorește să pună din nou oameni pe Lună, iar acest lucru va fi realizat cu ajutorul capsulelor Orion. În cadrul misiunii de test, astăzi, pe 28 noiembrie în jurul orei 18 a României, Orion va fi capsula spațială care va atinge cel mai îndepărtat punct de Pământ din istorie, la o distanță de 268.553 mile, adică 432.194 km. În acel moment, sistemele sale de propulsie vor efectua o nouă manevră, care va pune misiunea Artemis I pe o traiectorie de zbor la distanță mică pe lângă Lună. După acest eveniment, capsula se va întoarce înapoi pe Pământ.

Reprezentanții NASA spun că Orion, capsula dezvoltată în parteneriat cu Lockheed Martin, este singurul vehicul capabil să ofere capabilitatea de a transporta oameni în misiuni în spațiu pe Lună și chiar mai departe, și de a-i aduce înapoi pe Pământ la viteză mare. Se pare că planul NASA este să trimită echipaje și pe Marte cândva în viitor, dar momentan obiectivul este întoarcerea pe Lună, la mai bine de 50 de ani de la prima vizită pe satelitul natural al planetei.

Capsula Orion poate să transporte momentan patru membri ai echipajului pentru misiuni care pot dura până la 21 de zile. Pentru misiuni pe distanțe mai mari, vor trebui realizate modificări.

sursa: Collect Space

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult