Cercetătorii nu-și pot explica găurile misterioase descoperite pe fundul oceanului

01.08.2022
Cercetătorii nu-și pot explica găurile misterioase descoperite pe fundul oceanului

În timpul unei expediții făcute în zona Dorsalei Atlantice, cercetătorii au dat peste ceva ciudat: mici găuri date în fundul oceanului, dispune în linii relativ drepte.

Găurile arată de parcă ar fi făcute cu o unealtă umană și se găsesc la o adâncime de aproximativ 2,5 kilometri.

Descoperirea a fost făcută de cercetători din cadrul US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), aflați la bordul navei Okeanos Explorer. Ei au folosit un submersibil robot pentru a explora fundul oceanului, la nord de Insulele Azore.

Găurile, cu forme similare și dispuse în linie, par să fie făcute cu o unealtă.

NOAA a cerut ajutorul publicului pentru a afla ce ar putea fi găurile respective. „Găurile par să fie făcute de oameni, dar micile grămezi de sedimente din jurul lor sugerează că au fost excavate de… ceva. Care e ipoteza voastră?”, a scris NOAA pe Twitter.

La o săptămână după descoperire, cercetătorii au dat peste patru noi seturi de găuri la o distanță de 483 de kilometri de primele, la o adâncime de 1,6 km.

Citește și > VIDEO: Descoperire neașteptată făcută de cercetători sub gheața din Antarctica, la 900 m adâncime

Prima dată astfel de „linii” au fost descoperite în 2004, iar de atunci nimeni nu a reușit să afle ce se ascunde în spatele lor. Unii cercetători au sugerat că găurile sunt produse de un organism. Totuși, în cercetările recente, NOAA nu a depistat animale în apropierea lor.

Descoperiri neobișnuite vor mai fi făcute, cu siguranță, în oceanele lumii. Mai puțin de 20% din fundul lor a fost explorat și cartografiat.

Sursa foto: NOAA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult