Norman Abramson, unul dintre „părinții” rețelelor Wi-Fi, a încetat din viață la 88 de ani

12.12.2020
Norman Abramson, unul dintre „părinții” rețelelor Wi-Fi, a încetat din viață la 88 de ani

Norman Abramson, cercetătorul din spatele ALOHAnet, una dintre primele rețele de date wireless din lume, a decedat la vârsta de 88 de ani de cancer. Acesta a pus bazele transmisiilor de date prin unde radio la Universitatea din Hawaii, tehnologii care au folosit drept fundație pentru stabilirea standardelor de transfer de date prin rețele moderne precum Ethernet și Wi-Fi.

Abramson a pus bazele ALOHAnet, care conecta universitățile din Hawaii

Abramson a fost student la Harvard pe profilul teoria comunicației, avea un master de la UCLA  și un doctorat la Stanford. Acesta a lucrat însă pe post de cercetător și profesor la Universitatea din Hawaii, în cadrul Facultății de Inginerie Tehnică. Aici a dezvoltat ALOHAnet, rețea wireless care permitea Universității din Hawaii să comunice cu alte instituții de învățământ de pe insulele apropiate, pentru a face schimb de informații.

Conexiunea timitea „pachete” de date prin intermediul undelor radio, tehnologie care este folosită și acum pe dispozitivele mobile care folosesc Wi-Fi, într-o formă cu mult modernizată. În cazul în care pachetul nu ajungea la destinație, acesta era transmis din nou. Avantajul tehnologiei inventată de Norman Abramson era faptul că nu trebuia să „programezi” transmisia, aceasta fiind posibilă oricând și constant.

Președintele Facultății de Inginerie Tehnică din cadrul Universității din Hawaii, unde care a lucrat timp de 30 de ani, a publicat pe blogul oficial un memorial despre Norman Abramson:

„Sunt puține personae care au avut un impact atât de semnificativ în modul în care întreaga planetă comunică și împărtășește informații decât Norm. Norm a conectat insulele Hawaii între ele și cu lumea, lăsând o moștenire la Universitatea din Hawaii și în toată lumea prin ideile și studenții săi.”

sursa: The Verge, University of Hawaii

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult