O rachetă Falcon 9 de la SpaceX, folosită pentru lansarea de sateliți Starlink, a căzut în ocean

16.02.2021
O rachetă Falcon 9 de la SpaceX, folosită pentru lansarea de sateliți Starlink, a căzut în ocean

SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, a fost prima din lume care a demonstrat tehnologia rachetelor care aterizează înapoi pe Pământ după lansare în urmă cu câțiva ani. Între timp, aterizarea rachetelor Falcon 9 nu mai este deloc ceva neobișnuit, ba chiar a devenit un soi de rutină, SpaceX având deja la activ multiple lansări anuale în care recuperează rachetele și le refolosește în misiunile următoare. Astfel, vestea că o rachetă nu a putut fi recuperată după o lansare de succes devine astfel o ieșire din această rutină.

Racheta Falcon 9 pierdută a dus deja la bun sfârșit multiple misiuni SpaceX

Cea mai recentă lansare SpaceX a fost dedicată sateliților din constelația Starlink, pe care compania o construiește pentru a putea oferi servicii de internet rapid oriunde pe suprafața planetei. Compania a lansat astfel încă 60 de sateliți ieri noapte, iar lansarea a fost una de succes, sateliții fiind cu succes poziționați pe orbită pentru a consolida infrastructura de internet wireless.

Din păcate însă, aterizarea rachetei Falcon 9 pe platforma „Of Course I Still Love You”, cea folosită pentru majoritatea lansărilor din ultima perioadă, nu a fost una de succes. Nu este momentan clar din ce cauză, însă racheta nu a reușit să se stabilizeze complet și a căzut în ocean.

Racheta Falcon 9 pierdută în cadrul acestei misiune avea codul serial B1059 și fusese deja folosită în alte patru misiuni: două SpaceX Dragon Cargo, care au aprovizionat cu succes Stația Specială Internațională în decembrie 2019 și martie 2020, punerea în orbită a altor sateliți Starlink și a unui satelit argentinian în iunie 2020 și în cele din urmă lansarea unui satelit spion pentru guvernul SUA.

Urmează o nouă lansare de sateliți Starlink chiar săptămâna aceasta, probabil miercuri, 17 februarie, folosind o altă rachetă Falcon 9.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult