O rachetă SpaceX se va prăbuși în curând pe Lună

27.01.2022
O rachetă SpaceX se va prăbuși în curând pe Lună

SpaceX a devenit în ultimii câțiva ani cea mai importantă companie de lansări spațiale din lume, oferind servicii atât către NASA, pentru trimiterea de provizii și chiar astronauți pe Stația Spațială Internațională, dar și servicii către companii private care doresc să pună obiecte pe orbita planetei. Una dintre aceste misiuni din 2015, realizată pentru Administrația Oceanelor și Atmosferei din SUA, va avea un final neașteptat abia în 2022, după ce o parte a unei rachete Falcon 9 se va prăbuși pe Lună.

O rachetă SpaceX lansată în 2015 se va prăbuși pe Lună după 7 ani de orbitare necontrolată

Pe 11 februarie 2015, SpaceX a lansat DSCOVR, o sondă care monitorizează soarele dintr-o orbită fixă. Misiunea a decolat de la Cape Canaveral cu ajutorul unei rachete Falcon 9. Aceasta a fost și prima misiune interplanetară pe care SpaceX a realizat-o, iar asta a venit la pachet cu o serie de necunoscute. În consecință, booster-ul secundar (stage 2) nu a mai putut fi pus pe orbita pământului așa cum se întâmplă în general în cazul misiunilor spațiale, din lipsă de combustibil. Acesta a rămas în spațiul dintre pământ și Lună, în derivă.

Obiectul de patru tone a fost astfel pe o orbită haotică în tot acest timp, însă călătoria sa prin spațiu se va termina cel mai probabil la începutul lunii martie. Jonathan McDowell, astronom la centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian Center, spune că vechea rachetă SpaceX se va prăbuși pe suprafața Lunii pe 4 martie și că va crea un nou crater. Totuși, acesta eveniment ar putea să nu fie observat de pe Pământ, întrucât impactul va avea loc la ecuatorul satelitului, la două zile după Luna Nouă.

Impactul va avea loc la o viteză de aproximativ 2,58 km/s și va reprezenta primul impact accidental al unui obiect uman cu Luna. Alte obiecte care s-au prăbușit pe Lună în trecut au făcut parte din misiuni menite să exploreze satelitul, însă în acest caz, proximitatea de acesta este doar o întâmplare nefericită.

Jonathan McDowell spune pe Twitter că acest eveniment nu este unul „important”:

„Pentru cei care întreabă: da, un booster Falcon 9 lăsat în orbită înaltă în 2015 va lovi Luna pe 4 martie. Este interesant, dar nu este mare lucru.”

sursa: Gizmodo

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult