Rusia nu va mai vinde către SUA motoare pentru rachete spațiale: „să zboare pe coada de la mătură”

05.03.2022
Rusia nu va mai vinde către SUA motoare pentru rachete spațiale: „să zboare pe coada de la mătură”

În ultima săptămână, de la declanșarea războiului din Ucraina, țările vestice au impus diverse sancțiuni de ordin economic și diplomatic asupra Rusiei, însă și Rusia la rândul său a început să răspundă cu sancțiuni. De exemplu, Rusia va refuza să mai vândă motoare pentru rachete spațiale către SUA, anunță agenția de stat Roscosmos.

SUA va trebui să se bazeze pe soluțiile companiilor private

Dimitry Rogozin, șeful Roscosmos a oferit declarații referitoare la această situație la posturile de televiziune din Rusia:

„Îi lăsăm să zboare cu altceva, pe coada de la mătură, nici nu știu pe ce.”

Ce omite acesta să menționeze este însă că în SUA, domeniul privat poate începe deja să acopere lipsa echipamentului rusesc.

Motoarele în cauză la care se referă Rogozin sunt folosite pentru a propulsa rachete ULA Atlas V și Antares, care sunt folosite în anumite lansări către spațiu. Totuși, în ultimii ani, agenția NASA și alți clienți privați au apelat la alte soluții, americane, pentru a pune obiecte pe orbită sau chiar pentru transporturi către Stația Spațială Internațională.

Blue Origin, compania spațială a lui Jeff Bezos, și SpaceX, compania lui Elon Musk, sunt angajate pentru zboruri private și de stat, iar Blue Origin va dezvolta următoarea generație de motoare pentru propulsarea rachetelor Vulcan în spațiu. De asemenea, se pare că momentan există destule stocuri pentru a acoperi necesitățile pentru a depăși perioada de tranziție între motoarele rusești și cele produse de Blue Origin.

În SUA, alte companii precum Rocket Lab, Relativity sau Astra devin din ce în ce mai cunoscute, pe lângă cei doi giganți ai celor mai bogați oameni din lume, care deja au început să ofere atât zboruri pentru agenții de stat pe ISS, cât și zboruri pentru turiști în spațiu. În timp ce Blue Origin duce echipajul pentru câteva minute peste linia Karman, SpaceX deja pune civili în spațiu la bordul capsulelor Crew Dragon.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult