Thermonator: câinele robot echipat cu un aruncător de flăcări. VIDEO

23.06.2023

Deja există de câțiva ani pe piață mai multe modele comerciale de roboți „câine”, care pot fi folosiți în diverse domenii. Spot, robotul produs de Boston Dynamics este unul dintre cei mai avansați și cei mai scumpi, însă companii concurente oferă acum produse similare la prețuri mult mai mici, cu diverse cazuri de aplicare. Throwflame, o companie care dezvoltă aruncătoare de flăcări, anunță că va pune la vânzare robotul Thermonator, un „câine robot” care va putea să arunce cu foc la o distanță de 10 metri.

Thermonator pare să fie o altă soluție în căutarea unei probleme

Nu este clar care ar fi cazul de utilizare propus pentru Thermonator, însă robotul va intra la pre-comandă în viitorul apropiat. Acesta nu este însă un robot original, ci folosește ca bază platforma Unitree Go1, un model pe care l-am mai văzut în trecut. Este vorba despre un robot produs în China, care a mai fost prezentat și de armata rusească în cadrul unor show-uri militare, dar care a mai fost echipat în trecut cu armament de luptă, precum o mitralieră.

Robotul Unitree este mai ușor și mai mic decât Spot de la Boston Dynamics, dar acest lucru înseamnă că poate căra o încărcătură mai mică și că are o autonomie redusă. În cazul de față, robotul, care cântărește cam 12 kg, este încărcat cu un aruncător de flăcări de la Throwflame, care cântărește, alături de combustibil, încă 15 kg.

Combustibilul poate fi atât benzină, cât și o combinație de benzină și motorină, iar specificațiile spun că jetul de flăcări poate fi aruncat la o distanță de 10 metri. Cu cea mai performantă baterie, robotul Thermonator ar putea opera timp de 45 de minute atunci când este echipat cu această armă.

Momentan, Thermonator este disponibil doar pentru înscrieri pentru cei interesați să îl comande. Lansarea este așteptată pentru trimestrul al treilea din 2023, dar nu știm cât va fi costul final. Având în vedere că robotul Unitree Go1 de sine stătător costă între 2.700 și 3.500 de dolari, iar aruncătorul de flăcări ARC de la Throwflame între 699 și 899 dolari, probabil în jurul de 5.000 de dolari ar fi un preț apropiat, având în vedere necesitatea de a dezvolta soluții care să combine cele două produse.

Boston Dynamics specifică în contractul de vânzare al robotului său (care costă câteva zeci de mii de dolari) că acesta nu poate fi echipat cu arme. Producătorul Unitree nu pare să țină cont de astfel de aspecte.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult