Chuwi Hi10 Plus – tabletă 2-in-1 cu Windows 10 şi Android [REVIEW]

08.09.2017
Chuwi Hi10 Plus - tabletă 2-in-1 cu Windows 10 şi Android [REVIEW]
Prezentare

Companie cu ambiţii mari de extindere în piaţa din Statele Unite, Chuwi continuă să lanseze produse tot mai competitive, cu finisaje de nivel premium şi dotări care trădează tot mai puţin încadrarea la gama de buget.

Prezentare

Mai mult decât o tabletă, Chuwi Hi10 Plus este un dispozitiv gândit pentru a ţine locul unui laptop cu Windows 10 atunci când lucrăm şi platformă de divertisment bazată pe Android atunci când dorim să ne relaxăm.

Foarte uşor de confundat cu rivala Microsoft Surface 3, Chuwi Hi10 Plus oferă acelaşi ecran de 10.8” cu rezoluţie 1920×1280 pixeli şi rată de aspect 3:2, difuzoare stereo poziţionate pe rama laterală, acumulator generos de 8400 mAh, 4GB memorie RAM şi o cantitate decentă de 64GB memorie internă, toate acomodate într-o carcasă solidă cu aspect premium.

Însă preţul incomparabil mai mic trebuie să vină cu unele compromisuri, Chuwi Hi10 Plus schimbând procesorul Intel Atom X7 cu unul din gama inferioară Atom X5. Totodată, în locul unui scut din sticlă Gorilla Glass avem un panou din policarbonat, protecţia la zgârieturi fiind asigurată prin aplicarea unei folii transparente ce poate fi înlocuită la nevoie. În fapt, putem spune despre Chuwi Hi10 Plus că se află într-o categorie aparte, adresând nevoile unui grup de cumpărători pentru care funcţionalitatea şi preţul redus sunt mai importante decât nivelul absolut de performanţă oferit.

Ca şi tabletă de sine stătătoare, Chuwi Hi10 Plus se prezintă într-o carcasă solidă confecţionată din policarbonat, finisată pentru a da impresia de metal şlefuit. Aceasta dispune de conector USB-C şi conector micro USB 2.0, oferind posibilitatea de a transfera fişiere sau utiliza periferice externe fără a deconecta adaptorul AC. Mai mult, avem şi un conector micro HDMI la care putem apela pentru conectarea unui monitor extern sau televizor.

Sunetul este redat prin cele două difuzoare laterale dispuse în stânga şi dreapta ecranului. În practică, audiţia modestă oferită ne va îndrepta mai degrabă către setul de căşti, pe care îl putem conecta folosind intrarea de tip jack 3.5 mm.

Accesul la internet este asigurat prin conexiune Wi-Fi N dual-band, iar pentru periferice şi alte accesorii avem interfaţa Bluetooth. Lista dotărilor este completată cu două camere foto la partea din spate şi deasupra ecranului, fiecare cu rezoluţie 2MP, senzor pentru lumină ambientală, tastă Home de tip capacitiv, respectiv taste Power şi Volum.

Versatilitatea acestui dispozitiv este relevată abia după ce includem în ecuaţie şi tastatura detaşabilă propusă ca accesoriu opţional. Aceasta se fixează ferm de corpul tabletei folosind un sistem de prindere magnetic. Tastatura include balama pentru ecran şi transformă dispozitivul într-un veritabil laptop compact, gata de folosit la birou sau în deplasări.

Tastatura finisată cu aluminiu slefuit la partea din faţă şi policarbonat cu aspect metalic la parea de jos nu necesită alimentare proprie, oferind în schimb doi conectori USB de mărime normală, un touchpad cu suprafaţă generoasă şi taste bine diferenţiate, cu aspect şi acţionare identică celor întâlnite la portabile mult mai costisitoare. Lipseşte însă funcţia de iluminare, fapt ce ar putea incomoda utilizarea pe timp de noapte.

Cu greutate de 686 grame, Chuwi Hi10 Plus nu este cea mai comodă soluţie pentru alungarea plictiselii în călătoriile care se întind pe durata mai multor ore, dar tastatura detaşabilă rezolvă într-un mod elegant acest inconvenient. Însă trebuie avut în vedere că şi aceasta cântăreşte aproape la fel de mult cât tableta, ducând greutatea finală la peste 1Kg. Alegerea nu este întâmplătoare, o tastatură suficient de grea fiind necesară pentru stabilitate, contrabalansând greutatea ecranului.

În carcasa de 8.8 mm grosime, surprinzător de solidă, găsim o configuraţie cu procesor Intel Atom x5-Z8350 din familia „Cherry Trail-T”, construit folosind procesul de fabricaţie pe 14 nm şi echipat cu 4 nuclee de procesare x86 pe 64 biţi, capabile să atingă o frecvenţă de până la 1.92 GHz în modul Turbo, sau 1.44GHz atunci când sunt folosite toate nucleele simultan. În practică, răcirea eficientă a tabletei şi optimizările aplicate de producător permit susţinerea unei frecvenţe de 1.67 GHz

Configuraţia este ajutată cu 4GB memorie RAM DDR3, funcţionând la 1066MHz. În practică, memoria RAM poate fi tactată şi la 1600MHz fără efecte adverse, ajustând setările puse la dispoziţie de BIOS-ul complet utilat. Astfel, putem obţine un mic spor de performanţă, cu preţul diminuării uşoare a autonomiei bateriei. Spaţiul de stocare este asigurat de 64GB memorie internă, dintre care 45 GB revin sistemului Windows 10 şi aproximativ 10 GB sistemului Android. Avem şi un slot microSD pentru expansiune (până la 128GB). Piesa de rezistenţă este însă ecranul de 10.8˝ cu tehnologie IPS , bine iluminat şi cu unghiuri ample de vizibilitate.

Chuwi Hi10 Plus – specificaţii:

 • Ecran: IPS 10. 8˝ cu rezoluţie 1280 pixeli, interfaţă touch capacitivă (multi-touch 10 puncte)
 • Sunet: difuzoare stereo
 • Procesor: Intel Atom X5-Z8350, quad-core, 1.44 GHz (1.92 GHz Turbo), 14 nm
 • GPU: Intel HD Graphics
 • Memorie RAM: 4GB DDR3-LP
 • Memorie internă: 64 GB + slot microSD
 • Camere foto: 2 MP + 2 MP
 • Conectivitate: WiFi N dual-band, Bluetooth 4, microUSB 2.0, USB-C, micro HDMI
 • Acumulator: Li-ion 8400 mAh
 • Sistem de operare: Android 5.1.1 + Windows 10 Home 64 bit
 • Accesorii incluse: adaptor AC (5V, 3A), cablu USB-C pentru alimentare şi conectarea la PC
 • Dimensiuni: 276.4 x 184.8 x 8.8 mm
 • Greutate: 686 grame

Oferta de accesorii opţionale include şi un stylus capacitiv, care ne permite să scriem direct pe suprafaţa ecranului şi să interacţionăm cu aplicaţiile pentru Windows sau Android. Deşi suficient de precis, accesoriul nu include senzori de presiune, fiind astfel mai puţin util celor pasionaţi de desen.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Performanţe şi experienţa în utilizare

Bazată pe platforma Intel Atom X5, Chuwi Hi10 Plus impresionează prin temperaturi de funcţionare reduse şi autonomie peste aşteptări, acumulatorul de 8400 mAh oferind până la 6 ore de utilizare continuă fără a fi necesare ajustarea luminozităţii ecranului sau dezactivarea selectivă a conexiunii Wi-Fi.

Primul contact a lăsat o impresie plăcută, ecranul bine iluminat oferind unghiuri de vizibilitate generoase şi răspuns bun la comenzile aplicate pe interfaţa touch.

Cât despre folosirea suportului dual-boot, alegerea sistemului de operare se face imediat după pornirea dispozitivului, folosind tasta volum up/down pentru selectarea OS-ului dorit. În plus, atât Android cât şi Windows oferă opţiune pentru comutare la celălalt OS. Însă nu vă aşteptaţi ca operaţiunea să dureze mai puţin de 30-45 secunde, sau mai mult dacă la pornirea/oprirea Windows 10 sunt instalate actaulizări automate.

Mulţumită diagonalei mari de afişare, selectarea butoanelor din interfaţa aplicaţiilor nu pune probleme. Tastatura detaşabilă este o pereche perfectă pentru sistemul Windows 10, însă funcţionalitatea cam lasă de dorit cu bătrânul Android 5.1, lipsind o implementare consistentă pentru multitasking şi folosirea aplicaţiilor în ferestre individuale uşor de gestionat. Trebuie spus că producătorul Chuwi oferea şi o versiune cu Remix OS a acestei tablete, mult mai bine adaptat pentru sisteme laptop. Din păcate dezvoltarea acestui OS a fost între timp abandonată, determinând revenirea la Android 5.1.

Altfel, experienţa cu Android 5.1 este una destul de lină, fără timpi de aşteptare prea mari la pornirea aplicaţiilor, procesorul Atom X5 făcând faţă cu brio aplicaţiilor uzuale şi jocurilor de Android. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre sistemul Windows 10 Home, memoria RAM de 4GB contribuind la o experienţă destul de cursivă în utilizare. Chiar dacă nu este cel mai sprinten portabil cu Windows 10, Chuwi Hi10 Plus nu dezamăgeşte, stăpânind cu destulă uşurinţă web browserul Chrome, vizionarea de clipuri YouTube la rezoluţie 1080p şi chiar retuşarea de poze folosind aplicaţia Paint.Net.

Ajutat cu tastatura de o calitate similară celor oferite de laptopuri tradiţionale, Chuwi Hi10 Plus oferă o experienţă confortabilă la redactarea documentelor, autonomia bateriei putând urca până la 8 ore dacă oprim conexiunea Wi-Fi şi ajustăm luminozitatea ecranului la o valoare moderată.

La navigare web şi vizionarea de filme putem spera la 5-6 ore de utilizare fără griji, având conexiunea Wi-Fi activă permanent şi luminozitatea ecranului setată aproape de nivelul maxim.

Experienţa în utilizare este completată cu sunet stereo la un nivel acceptabil de claritate, însă fără pretenţii pentru audiţia de muzică la volum ridicat şi calitate Hi-Fi. În schimb, folosirea cu un set de căşti a dat rezultate mulţumitoare, semn că etajul de amplificare folosit în construcţia tabletei este de bună calitate.

Incluse doar în completarea listei cu specificaţii, cele două camere foto de 2 MP nu emit pretenţii în ce priveşte claritatea imaginii, pozele oferite fiind cel mult acceptabile sub condiţii de lumină artificială.

Exceptând momentele când instalăm aplicaţii sau desfăşurăm alte activităţi care solicită intens procesorul Intel Atom, tableta nu se încălzeşte foarte tare, semn că funcţiile de economisire a energiei îşi fac treaba corespunzător.

Chuwi Hi10 Plus – teste de performanţă:

 • 3DMark – Ice Storm Unlimited: 20002
 • 3DMark – Sling Shot ES 3.1: 1168
 • Geekbench – 956 (single-core), 2218 (multi-core)
 • PCMark – Work performance: 5058
 • PCMark – Work 2.0 performance: 3604
 • AnTuTu 6: 64833
 • GFX Bench: T-Rex onscreen: 1537 frames, T-Rex offscreen: 1897 frames
 • A1SD Benchmark (stocare): 126,78 MB/s citire, 100,27 MB/s scriere
 • A1SD Benchmark (RAM Copy Test): 3684.52 MB/s
 • SpeedTest (WiFi N) – 40.64 Mbps download / 30.85 Mbps upload

Chuwi Hi-Dock

Adresat celor care doresc să încarce mai multe gadgeturi simultan, Chuwi Hi-Dock este un alimentator USB cu 4 porturi, compatiibil cu tehnologia Qualcomm QC 3.0. Asta înseamnă că unul dintre cele patru porturi USB poate fi utilizat la încărcarea rapidă a telefoanelor inteligente prevăzute cu funcţionalitate Quick Charge. Simultan, cele trei porturi rămase libere pot alimenta alte gadgeturi USB, în limita a 5V/3,4A (cumulat) sau 5V/2.4A per dispozitiv.

Detalii tehnice:

 • Alimentare: AC 100~240V / 50-60Hz
 • Ieşiri: 1x USB Qualcomm QC 3.0 (3.6-6.5V/3A, 6.5V-9V/2A,9V-12V/1.5A)
 • 3x USB 5V/2.4A,(5V/3.4A MAX)
 • Dimensiuni: 8.1 x 8.1 x 2.8 cm
 • Greutate: 147 grame

Concluzie

Mai mult decât o tabletă, Chuwi Hi10 Plus poate lua rolul unui laptop compact, de folosit împreună cu aplicaţii desktop la redactarea documentelor text, navigare web şi acces în reţelele de socializare. Complementând sistemul Windows 10, versiunea de Android 5.1 ne deschide accesul la întreg ecosistemul de aplicaţii pentru Android, folosirea dispozitivului fără tastatura opţională devenind mult mai confortabilă.

Ecranul bine iluminat, cu rezoluţie 1920×1280 şi rată de aspect 3:2, este ideal pentru lucrul cu documente text şi redarea interfeţei aplicaţiilor în modul portret. Calitatea imaginii este adecvată pentru vizionarea de filme, însă suprafaţa reflectorizantă a ecranului pune probleme la folosirea în spaţii cu surse puternice de lumină ambiantă.

Autonomia de 5-6 ore la vizionarea de filme şi navigare web este modestă pentru o tabletă, dar poate fi întinsă pe durata întregii zile cu utilizare intermitentă, iar asta fără compromisul diminuării luminozităţii ecranului sau oprirea conexiunii la internet.

Puţin cam grea, dar solid construită şi cu performanţe decente, Chuwi Hi10 Plus depăşeşte aşteptările pentru o tabletă cu preţ sub 200 dolari, constituind o bună alegere pentru cei care doresc o alternativă comod de transportat şi puţin costisitoare pentru laptopul de pe masa de birou.

Tableta Chuwi Hi10 Plus este disponibilă în oferta mai multor magazine asiatice la preţuri începând cu 159.99 dolari. Tastatura detaşabilă poate fi achiziţionată la preţul de 33 dolari în versiune cu design Folio. Tastatura opţională prevăzută cu mecanism de fixare magnetic poate achiziţionată separat la preţul de 49.99 dolari. Stylus-ul activ Chuwi Hipen poate fi achiziţionat cu 12.99 dolari. Alimentatorul Chuwi Hi-Dock poate fi achiziţionat la preţul de 14,99 dolari.

Părţi pozitive

Preţ accesibil
Dual boot (Windows 10 şi Android)
Ecran IPS de 10.8˝, cu o bună calitate a imaginii
Acumulator de 8400 mAh cu autonomie bună
Performanţe competitive
Tastatură detaşabilă (opţional)

Părţi negative

Fără receptor GPS
Versiunea de Android este învechită

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult