Nexus 7 2013 – o tabletă excepţională la un preţ bun (REVIEW)

Nexus 7 2013 - o tabletă excepţională la un preţ bun (REVIEW)

Nexus 7, în varianta originală din anul 2012, a intrat în istorie drept una dintre cele mai de succes tablete cu Android lansate vreodată, ajungând un model de urmat pentru producătorii interesaţi să concureze în piaţa tabletelor ieftine. Succesul atins cu tableta Nexus 7 a fost atât de mare încât Google a decis să continue parteneriatul cu Asus, iar modelul următor să-i poarte numele fără a impune o deosebire clară a vechiului de nou, lăsând în schimb îmbunătăţirile aduse să-i ducă mai departe reputaţia.

Noua tabletă Nexus 7 (2013)

Noua tabletă Nexus 7 vs originalul Nexus 7

Ajunsă în magazine purtând un preţ doar cu puţin mai mare decât modelul original, noua tabletă Nexus 7 se diferenţiază printr-un design exterior sensibil îmbunătăţit, ce reuşeşte acum să transmită impresia unei tablete premium. La fel ca modelul anterior, carcasa noii tablete Nexus 7  pune accentul pe simplitate, oferind doar un minim de ornamente şi finisaje, dar fără a neglija calitatea acestora. Astfel, pentru spate s-a renunţat la finisajul texturat în favoarea unuia tot cu aspect cauciucat, dar neted şi mult mai elegant. Grilajul pentru difuzor cu aspect cromat a dispărut cu totul, iar în locul său avem simple perforaţii aplicate pe capacul din plastic, acoperind noul set de difuzoare stereo dispuse spre laturile ecranului şi orientate către spate. Logo-ul Asus rămâne în locaţia tradiţională din dreptul conectorului micro-USB, însă inscripţia Nexus a fost întoarsă pe orizontală, reflectând modul recomandat pentru folosire a tabletei la vizionarea de filme.

Nexus 7 (2013) - vedere din spate

Ascuns tot sub un scut din sticlă Gorila Glass, pe care degetele par să alunece un pic mai bine decât până acum, ecranul cu rezoluţie 1920×1200 reprezintă o îmbunătăţire majoră faţă de modelul anterior. Având densitate de 323ppi, ecranul livrat pentru noua tabletă Nexus 7 atinge o claritate superioară până şi soluţiei Retina Display folosită pentru tabletele Apple iPad 4th gen (264ppi), iar comparat cu ecranul de 216ppi (1280×800) instalat pe prima tabletă Nexus 7 câştigul de claritate este de-a dreptul spectaculos.

Lăsând la o parte rezoluţia efectivă, noua tabletă Nexus 7 a făcut progrese importante şi în ceea ce priveşte calitatea imaginii, ajungând să redea imagini cu un nivel de contrast vizibil îmbunătăţit şi o paletă de culori ce nu mai pare atât de ştearsă. Ajutat cu o carcasă mai bine îmbinată şi o construcţie ce lipeşte matricea LCD de interfaţa touch şi scutul din sticlă minerală, ecranul prezintă unghiuri de vizibilitate exemplare şi pare să fi rezolvat problemele de uniformitate ce afectau calitatea imaginii la unele exemplare din vechea serie Nexus 7.

Sub scutul din sticlă minerală se mai află doar camera frontală, respectiv  LED-ul pentru notificări şi senzorul de lumină ambientală, necesar pentru funcţia de ajustare automată a luminozităţii imaginii. La fel ca şi până acum, ecranul lăsat în modul Auto este iluminat la un nivel foarte conservator, chiar insuficient uneori. În schimb, ajustarea manuală permite obţinerea unui nivel de iluminare impresionant, suficient la valoarea maximă chiar şi pentru folosirea tabletei în spaţii însorite.

Nexus 7 (2013) - ecranul principal

Comparată cu modelul anterior, noua tabletă Nexus 7 este deopotrivă mai subţire şi mai uşoară (200 x 114 x 8.7mm şi 290g vs 198.5 x 120 x 10.5mm şi 340g) – rezultat obţinut prin optimizări ale procesului de fabricaţie şi înlocuirea acumulatorului de 4325mAh cu unul de 3950mAh. În termeni de autonomie, decizia nu pare să fi degradat semnificativ performanţele tabletei, după cum vom vedea mai târziu. În schimb, faptul că am scăpat de spatele rotunjit şi câştigul obţinut la capitolul portabilitate par să justifice pe deplin compromisul făcut în privinţa capacităţii bateriei. O altă modificare mai puţin evidentă la prima inspecţie este adusă ramei ecranului, uşor alungită pe orizontală şi îngustată pe lăţimea ecranului. Rezultatul este un aspect mai suplu, dar cu dezavantajul unei manevrări mai puţin comode a tabletei în poziţie verticală, suprafaţa touch a ecranului fiind acum şi mai predispusă la activare involuntară prin acoperirea cu palmele.

Cu toate modificările aduse, noua tabletă Nexus 7 pare mai solid construită şi nu mai trosneşte la apăsare, apropiindu-se mult de nivelul tabletelor de clasă Premium. Din păcate aparenţele sunt trădate de unele limitări impuse mai mult sau mai puţin artificial. Spre exemplu, dacă nevoile amatorilor de poze au fost rezolvate prin includerea unei camere foto pe spatele carcasei, problema depozitării fişierelor obţinute rămâne în continuare deschisă, Google decizând să limiteze capacitatea de stocare internă la maximum 32GB, fără a oferi posibilitatea ataşării unui card de memorie. Google propune însă ca alternativă serviciul său de stocare online. Din păcate problema capacităţii de stocare limitată devine cu atât mai stringentă în cazul modelului de 16GB, al cărui spaţiu de stocare este alocat deja jumătate pentru sistemul de operare Android.

Software-ul livrat

Contrar aşteptărilor de la momentul lansării, Google nu a folosit noua tabletă Nexus 7 ca platformă de debut pentru Android 5.0, livrând în schimb doar o actualizare incrementală la versiunea Android 4.3, disponibilă la scurt tip şi pentru alte dispozitive cu Android. Avantajul, desigur, este că actualizările la Android 4.4 şi în cele din urmă Android 5.0 vor fi oferite cu prioritate utilizatorilor de tablete Nexus 7, odată ce acestea vor fi disponibile.

Nexus 7 (2013) - aplicaţii incluse

Aşa cum ne-am obişnuit cu produsele din seria Nexus, Google livrează tableta Nexus 7 împreună cu o distribuţie neatinsă a platformei Android, ce arată şi funcţionează exact aşa cu au intenţionat designerii companiei. Desigur, nimic nu ne opreşte să aplicăm weidget-uri, să înlocuim Homescreen-ul original cu o interfaţă la alegere, sau să folosim tastatura virtuală preferată şi alte tweek-uri menite să îmbunătăţească experienţa în ansamblu.

Hardware şi performanţele oferite

Ajutat cu un CPU quad-core la 1.5GHz şi nucleu grafic din seria Adreno 320, noua tabletă Nexus 7 face un salt semnificativ de performanţă comparat cu vechiul model bazat pe chipsetul Nvidia Tegra 3. Progresele sunt vizibile atât pe partea de CPU, dar mai ales în testele ce ilustrează capabilităţile de accelerare 3D, unde nucleul Adreno 320 se arată de aproape 3 ori mai rapid.

Sporul de performanţă este confirmat şi de experienţa avută în utilizarea de zi cu zi a tabletei. Navigarea interfeţei Android 4.3 este cursivă, majoritatea aplicaţiilor se deschid cu timpi de aşteptare în general nu mai mari de 2 secunde, iar efectele vizuale sunt redate fluid. Dublarea cantităţii de memorie RAM se facesimţită în momentele când avem multe aplicaţii deschise în fundal, comutarea între acestea fiind vizibil îmbunătăţită. Compatibilitatea cu jocurile Android este acum mai bună, iar aplicaţiile sensibile la cantitatea de memorie RAM (ex. Google Maps) rulează cu performanţe superioare şi mai puţine probleme de stabilitate.

Nexus 7 – detalii tehnice

  • Ecran: 7”, IPS, 1200×1920 pixeli (~323 ppi), iluminare LED
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon S4Pro
  • CPU: quad-core la 1.5GHz (Krait)
  • GPU: Adreno 320
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 32GB (24GB liberi) / 16GB (8GB liberi)
  • Sistem de operare: Android 4.3
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band, Bluetooth 4.0
  • Cameră foto: 5 MP, înregistrare 1080p/30fps, cu Geo-tagging, face detection, touch focus şi autofocus
  • Cameră frontală: 1,2 MP
  • Conectori: Micro USB 2.0, audio jack
  • Audio: difuzoare stereo, microfon
  • Baterie: 3950mAh
  • Dimensiuni: 200 x 114 x 8.7 mm
  • Greutate: 290g WiFi /  299g WiFi + LTE
  • Altele: accelerometru, giroscop, senzor de proximitate şi lumină ambientală, receptor A-GPS

Multimedia şi performanţele camerei foto

Optimizată ca şi dispozitiv ce are drept rol principal facilitarea accesului la informaţie şi conţinut multimedia, tableta Nexus  7 este avantajată cu un ecran de bună calitate, interfaţă touch cu sensibilitate excelentă şi difuzoare stereo cu performanţe cel puţin acceptabile. Carcasa uşor de transportat şi cu greutate bine distribuită face din noua tabletă Nexus 7 un dispozitiv ideal pentru răsfoirea presei online din confortul propriului fotoliu şi acces la conţinut prin suita de aplicaţii furnizate de Google, lăsate la îndemână chiar pe ecranul principal.

Nexus 7 (2013) - camera foto de 5MP

Noua tabletă Nexus 7 nu are nici o problemă în a reda clip-uri 1080p cu aplicaţia YouTube, dar spre deosebire de modelul lansat anul trecut ecranul cu rezoluţie Full HD nativă redă mult mai bine detaliile conţinute în acestea. Şi contrastul a primit un boost sezisabil, iar paleta de culori folosite pare mai bogată. De asemenea,  este de apreciat şi setul de difuzoare stereo, capabil să ofere o audiţie uniformă fără a ne lăsa impresia că avem permanent o ureche înfundată. Totuşi, poate ar fi fost oportun ca inginerii Asus să depună un efort suplimentar pentru orientarea difuzoarelor către ascultător şi nu spatele tabletei, mărind astfel volumul sonor perceput şi calitatea audiţiei în ansamblu. Tot la capitolul scăpări de design, marginile carcasei au muchii prea ascuţite ce apasă în palme, rezultând apariţia unei senzaţii de disconfort după ceva timp.

Conectorul pentru căşti este bine plasat în partea stângă, iar butonul Lock şi clapeta pentru volum sunt suficient de rigide cât să nu riscăm acţionarea accidentală.

Camera foto plasată în colţul stânga-sus este uşor de acoperit cu degetele în timp ce manevrăm tableta, apărând riscul de a compromite unele poze. Din fericire sunt puţine lucruri de reproşat în afara acestui aspect. Camera foto cu senzor de 5MP oferă poze de calitate mulţumitoare chiar şi în zilele cu cer înnorat, iar instantaneele obţinute în încăperi iluminate artificial prezintă zgomot la un nivel acceptabil şi claritate bună, dacă reuşim să stabilizăm suficient de bine tableta în palme.

Funcţia de filmare este o altă surpriză plăcută pentru tableta Nexus 7 din generaţia 2013. Lăsând la o parte micile probleme cauzate de ajustarea întârziată a parametrilor pentru expunere şi focalizare uşor nesigură, secvenţele rezultate au claritate bună şi un nivel de compresie ce nu pune probleme în privinţa spaţiului de stocare

Nexus 7 (2013) – video sample download

Autonomie

Ajutată cu o versiune Android mai bine optimizată şi chipset de generaţie mai nouă, tableta Nexus 7 din generaţia 2013 se departajează în mod categoric de modelul anterior, oferind autonomie rezonabilă în ciuda folosirii unui acumulator de capacitate mai mică.

Concluzie

Fără îndoială, Asus şi Google şi-au făcut bine temele şi cu a doua generaţie Nexus 7, reuşind să facă din noua tabletă un dispozitiv care poate fi comparat cu produse competitoare mai costisitoare, fără a lăsa impresia unei soluţii de compromis.

Ecranul strălucitor şi cu rezoluţie impresionată pentru formatul de 7 inch este un adevărat deliciu pentru privire, iar carcasa subţire şi uşoară este ideală pentru transport, făcând din Nexus 7 un accesoriu pe care să-l poţi lua cu tine oriunde. Chipsetul performant face casă bună cu pasionaţii de jocuri Android, iar autonomia bună oferită de acumulatorul inclus ne asigură suficientă libertate faţă de adaptorul AC. Camera foto de 5MP instalată pe spatele tabletei este o adiţie binevenită, mai ales că pozele şi secvenţele filmate la rezoluţie 1080p nu arată deloc rău.

În timp ce apreciez înlocuirea difuzorului mono cu un set de difuzoare stereo, aş fi dorit ca acestea să fie orientate către utilizator şi nu spre spatele carcasei, cum este cazul de faţă.

Noua tabletă Nexus 7 poate fi găsită şi în magazinele online din ţara noastră la un preţ de 1200 lei pentru versiunea WiFi cu 16GB memorie internă, respectiv 1350 lei pentru cea cu 32GB. Varianta Nexus 7 cu 32GB şi suport pentru conexiuni LTE de internet mobil poate fi găsită la un preţ începând cu 1650 Lei.

Părţi pozitive

Ecran de foarte bună calitate şi difuzoare stereo
Carcasa subţire, uşoară şi cu finisaje de bună calitate
Cameră foto de 5MP cu performanţe decente şi funcţie de filmare Full HD
Chipset quad-core numai bun pentru jocuri Android
2GB memorie RAM
Autonomie satisfăcătoare
Modem LTE (dotare opţională)

Părţi negative

Lipseşte slotul microSD
Portul microUSB nu suportă în mod implicit dipozitive de stocare USB flash (limitare software)
Difuzoarele poziţionate pe spatele carcasei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult