„Adio, BlackBerry!”… din nou. TCL anunţă că nu va mai dezvolta telefoane sub brandul canadian

03.02.2020
„Adio, BlackBerry!”... din nou. TCL anunţă că nu va mai dezvolta telefoane sub brandul canadian

Se pare că brandul de smartphone-uri BlackBerry va dispărea de pe piaţă din nou de la sfârşitul lunii august. TCL Communication, compania chineză care producea dispozitive sub acest nume încă din 2016, a anunţat astăzi că nu va mai avea drepturi asupra design-ului şi numelui pentru a continua dezvoltarea de noi dispozitive, însă clienţii deja existenţi se pot aştepta la suport software şi hardware pentru încă cel puţin doi ani. BlackBerry nu a oferit detalii despre această situaţie.

Se pare că dispozitivele BlackBerry din seria KEY nu s-au vândut atât de bine pe cât se aşteptau cele două companii. Acestea erau printre ultimele dispozitive care ofereau o tastatură QWERTY fizică, însă publicul pare să nu fie interesat de astfel de soluţii hardware. Spre diferenţă de începutul anilor 2000, când BlackBerry s-a impus pe piaţa de smartphone-uri cu o tastatură uşor de folosit pentru redactarea de texte, utilizatorii din prezent par să fie interesaţi acum mai degrabă de ecrane mari şi camere foto performante.

Conform TCL, începând cu 31 august 2020, drepturile asupra dispozitivelor BlackBerry se întorc la compania din Canada. Dispozitivele din prezent vor beneficia de suport hardware şi software până pe data de 31 august 2022, sau pentru cât timp este necesar prin lege să ofere suport în diversele regiuni unde dispozitivele sunt disponibile. Vorbim despre suport pentru modelele KEYone, Motion, KEY2 şi KEY2 LE, lansate din 2016 şi până în prezent. Cel mai probabil, între data anunţului şi 31 august, nu vom mai vedea noi modele.

În ultima perioadă, TCL pare să se concentreze pe modelele Alcatel pentru piaţa de buget, în timp ce urmează să intre mai puternic pe piaţa de dispozitive mid-range cu modelele sub brand propriu, pe care le-a prezentat la CES şi pe care le va detalia la Mobile World Congress. Deja unele modele TCL au ajuns şi în România.

Iată întreaga declaraţie oficială din partea TCL Communication:

„Când TCL Communication a anunţat în decembrie 2016 că a licenţiat brandul şi tehnologia BlackBerry Limited pentru a continua să dezvoltăm smartphone-uri noi şi moderne BlackBerry pentru a fi lansate în toată lumea, cu toţii am fost foarte bucuroşi şi onoraţi să luăm această oportunitate ca pe o provocare. Într-adevăr, seria KEY de smartphone-uri, începând cu KEYone, a fost foarte aşteptată de comunitatea BlackBerry. Ce a făcut aceste dispozitive grozave nu era doar hardware-ul proiectat şi produs de TCL Communication, dar şi funcţiile de securitate şi software oferite de BlackBerry Limited pentru a asigura că acestea sunt adevărate dispozitive BlackBerry. Suportul BlackBerry Limited a fost un element esenţial în aducerea pe piaţa a dispozitivelor precum BlackBerry KEYone, Motion, KEY2 şi KEY2 LE şi suntem mândri că am fost parteneri cu ei în ultimii ani pentru aceste proiecte.

Regretăm însă să anunţăm că începând cu data de 31 august 2020, TCL Communication nu va mai vinde dispozitive mobile sub brandul BlackBerry. TCL Communication nu va mai avea dreptul să proiecteze şi să producă sau să vândă alte dispozitive mobile BlackBerry, însă va continua să ofere suport pentru portofoliul existent de dispozitive mobile, încluzând relaţii cu clienţii şi service până pe 31 august 2022, sau cât timp este necesar de legile locale unde dispozitivul a fost cumpărat. Detalii mai multe puteţi găsi pe www.blackberrymobile.com sau prin apelarea numărului de relaţii cu clienţii de pe https://blackberrymobile.com/hotine-and-secvice-center/.

În numele celor de la TCL Communication care au avut onoarea să lucreze cu BlackBerry Mobile, vrem să mulţumim tuturor partenerilor, clienţilor şi comunităţii de fani BlackBerry pentru susţinerea acordată în ultimii ani. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a întâlni atât de mulţi fani din toată lumea în timpul turului nostru în jurul lumii. Viitorul este optimist atât pentru TCL Communication, cât şi pentru BlackBerry Limited, şi sperăm că veţi continua să susţineţi ambele companii în viitor.

Din partea tuturor celor care au lucrat în echipa BlackBerry Mobile din cadrul TCL Communication de-a lungul anilor, vrem să spunem „Mulumim” pentru că ne-aţi permis să facem parte din această călătorie.”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult