Amprenta integrată în ecran, funcţia „premium” de ieri, va fi integrată în telefoanele ieftine cu ecran LCD de mâine

09.03.2020

Dispozitivele care au senzori de amprentă integraţi în ecran sunt în general din gamele superioare, întrucât pentru ca această tehnologie să funcţioneze, este necesară folosirea unui panou OLED pentru ecran. Se pare însă că Redmi, brandul secundar de la Xiaomi, doreşte să aducă această tehnologie şi către dispozitive mai ieftine, echipate cu panouri LCD, demonstrând deja această tehnologie pe un dispozitiv funcţional.

Lu Weibing, managerul general al Redmi, a publicat pe contul său de Weibo un clip în care prezintă tehnologia în utilizare. De fapt, nu este nimic nemaivăzut aici. În ultimii doi ani am tot întâlnit smartphone-uri care integrează un senzor de amprentă sub display, singura diferenţă în cazul de faţă fiind faptul că în locul unui panou OLED avem de a face cu un LCD. Poate că poziţia senzorului este puţin ciudată în cazul de faţă, fiind mult mai jos decât în cazul telefoanelor deja lansate.

Această decizie este una luată din considerente de tehnologie. Faţă de senzorii de amprentă folosiţi în dispozitivele cu OLED, care funcţionează prin „fotografierea” amprentei printre pixelii panoului OLED, noua tehnologie foloseşte lumină infraroşie. Emiţătorul de infraroşu este poziţionat în partea de jos, sub ecran, iar astfel degetul este iluminat. Senzorul detectează astfel amprenta şi deblochează telefonul.

Soluţia pare să fie destul de rapidă, comparabilă cu senzorii de amprentă optici pe care i-am văzut până acum pe alte smartphone-uri, fie că vorbim despre cei integraţi în display, sau despre cei care sunt poziţionaţi la exterior, pe spate, în partea de sub ecran sau pe lateralele telefoanelor.

Ce nu ştim însă este când vom vedea astfel de modele de buget de la Redmi cu amprentă în display. Având în vedere că tehnologia este deja prezentată, există şansa să se lanseze măcar un prim model în 2020, însă am mai văzut demonstraţii tehnologice de acest gen şi în cazul altor tehnologii, iar pentru unele implementarea durează un an sau chiar doi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult