Apple dorește să scoată Samsung de pe lista de furnizori iPhone, dezvoltând paneluri micro-LED proprii

22.05.2023
Apple dorește să scoată Samsung de pe lista de furnizori iPhone, dezvoltând paneluri micro-LED proprii

Apple și Samsung sunt liderii pieței de smartphone-uri, pe locurile 1 și 2 în vânzări la nivel global, dar cei doi rivali sunt și parteneri în anumite domenii. De exemplu, majoritatea ecranelor de pe iPhone sunt dezvoltate de Samsung, însă Apple dorește să scape de dependența de compania sud coreeană în viitor. De aceea, se zvonește că Apple pregătește tranziția de la OLED la noua tehnologie micro-LED, sperând să reușească să își producă propriile ecrane.

iPhone-urile ar putea primi ecrane micro-LED, produse chiar de Apple

De mulți ani deja, Apple încearcă să preia cât mai mult control asupra lanțului de aprovizionare cu componente. Apple își dezvoltă propriile procesoare, are în plan să treacă la propriile modem-uri 5G și, în curând, speră să renunțe la ecranele OLED de la parteneri, în favoarea panelurilor micro-LED. Conform Nikkei Asia, compania a investit peste un miliard de dolari în dezvoltarea acestei tehnologii în ultimii 10 ani, iar primele produse care vor folosi ecrane Apple ar putea ajunge pe piață în 2024.

Pentru început, acestea se vor regăsi pe Apple Watch, probabil pe modelul Ultra, care va primi astfel primul upgrade important de la debutul din 2022. Aceste ecrane ar trebui să fie mai subțiri, mai eficiente energetic decât OLED-urile și ar trebui să asigure luminozitate mai mare și contrast îmbunătățit.

„Planul Apple este să introducă aceste tehnologii pe iPhone, care este o sursă cheie de venituri, fiind livrat în volume mari, pentru a putea justifica investițiile de peste ani.”, scrie Nikkei.

Ecranele micro-LED ar avea și alte avantaje, precum posibilitatea de a integra nu doar senzori de amprentă, ci și alte tipuri de senzori, precum cei de tip medical.

Apple va lucra cu alți furnizori pentru dezvoltarea componentelor pentru ecrane

Se pare că Apple va folosi totuși parteneri în prodcția de micro-LED. Osram va produce componentele micro-LED, iar LG Display va furniza plăcile pe care ecranele vor fi instalate. În cele din urmă, panelurile micro-LED vor fi realizate în fabricile TSMC, folosind wafer-e de 12”. Se pare că în procesul de cercetare și dezvoltare, Apple a realizat chiar și o parte dintre echipamentele care vor fi folosite pentru fabricarea produsului final, pentru procesul de „transfer de masă”, care îmbină cele trei componente pentru realizarea ecranului final. Desigur, componenta electronică este dezvoltată tot de Apple.

Apple a mai făcut pariuri scumpe în trecut, care nu s-au transformat și în rezultate concrete. În urmă cu aproape zece ani, Apple investea și în sticlă de safir pentru telefoane, dar iPhone a rămas la sticlă de la Corning până în prezent.

sursa: Nikkei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult