Avertisment Apple: nu folosiți iPhone-ul în aceste condiții pentru a evita defectarea camerei foto

13.09.2021
Avertisment Apple: nu folosiți iPhone-ul în aceste condiții pentru a evita defectarea camerei foto

Nerespectarea avertismentului oficial, publicat de Apple pe site-ul de suport tehnic, ar putea avea consecințe asupra acordării garanției, dacă tehnicienii centrelor de service concluzionează că defectarea camerei iPhone s-a produs din neglijența consumatorilor.

Potrivit informațiilor apărute pe site-ul Apple Support, telefoanele iPhone sunt vulnerabile la anumite vibrații de amplitudine înaltă, cum sunt cele induse de anumite motociclete echipate cu motoare de înaltă performanță. Concret, la anumite turații ale motorului vibrațiile generate pot intra în rezonanță cu componentele iPhone, cauzând defectarea permanentă camerei foto.

Vestea bună este că problema nu se manifestă dacă porți telefonul în buzunar, ci doar dacă îl ții fixat într-un suport rigid pentru ghidon.

O simplă căutare pe Google scoate la iveală numeroase mărturii ale posesorilor iPhone, reclamând defectarea subită a camerei foto după o plimbare cu motocicleta, manifestată prin defocalizarea permanentă a imaginii.

Aparent, neplăcerile sunt cauzate de sistemul pentru stabilizarea optică a imaginii (OIS) și funcția Autofocus (AF). Având la bază un mecanism care permite deplasarea fizică a lentilelor în raport cu poziția senzorului optic, sistemul poate intra în rezonanță și amplifica vibrațiile cu o anumită frecvență, rezultând distrugerea mecanismului.

Apple nu explică de ce publică abia acum un avertisment oficial pentru o problemă cu care posesorii iPhone se confruntă de ani buni și nici de ce o soluție împotriva acestui defect nu a fost găsită nici după revizii hardware succesive, aduse cu fiecare nouă generație iPhone.

Între timp, o posibilă soluție împotriva acestei probleme ar putea fi fixarea iPhone-ului într-un mod care să prevină transmiterea vibrațiilor de înaltă frecvență. Spre exemplu, într-un suport prevăzut cu amortizor împotriva vibrațiilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult