Canalys: Apple este lider pe piața de smartphone-uri în T4 2021, peste Samsung și Xiaomi

18.01.2022
Canalys: Apple este lider pe piața de smartphone-uri în T4 2021, peste Samsung și Xiaomi

Majoritatea companiilor nu au anunțat încă rezultatele financiare pentru finalul trimestrului 4 din 2021, însă Canalys susține într-un raport preliminar, bazat pe date estimative, că Apple a fost brand-ul dominant la final de an. Apple ar putea fi astfel pe primul loc în topul producătorilor de smartphone-uri, întrecând Samsung și Xiaomi.

Apple a vândut mai multe telefoane decât Samsung la finalul anului 2021

Raportul Canalys spune că Apple a reprezentat 22% din vânzările de smartphone-uri la nivel mondial în materie de număr de unități livrate către magazine în ultimul trimestru. Acest procent este în scădere față de aceeași perioadă a anului 2020, când Apple atingea 23% din piață. Totuși, Samsung pare să fi recuperat ceva teren față de anul anterior, reușind să ajungă la final de an pe locul al doilea cu 20% din numărul total de smartphone-uri vândute în trimestrul al patrulea.

Pe locul 3 rămâne Xiaomi, care s-a menținut, cu 12% din vânzări, fiind urmat de Oppo și vivo, care fiecare au scăzut câte un procent la 9, respectiv 8% din total. În cazul Oppo, vânzările au fost cumulate cu cele de la OnePlus, întrucât în ultimul an, cele două companii au încheiat integrarea echipelor într-una singură. Samsung va „câștiga” însă și în 2021 titlul de cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, după ce a dominat piața din nou pentru primele trei trimestre.

canalys apple q4 2021

Apple obișnuiește să vândă mai bine la final de an, întrucât aceasta este singura perioadă din an în care lansează noi smartphone-uri de top. Seria iPhone 13 a avut în special succes, fiind foarte populară datorită upgrade-urilor importante la nivelul camerei, bateriei și ecranelor. Celelalte companii își programează lansări pentru mai multe perioade ale anului, având programe separate pentru variante mai scumpe, variante mai ieftine, sau variante de medie. Singura abatere de la regulă pentru Apple este că odată la doi ani lansează și un nou model SE, din gama ieftină. Variantele considerate de „medie” pentru Apple sunt modelele lansate în anii anteriori, care sunt păstrate în ofertă la prețuri mai mici.

Totuși, piața este în scădere, numărul total de unități de smartphone-uri livrate de companii în T4 2021 către magazine fiind cu 1% mai mic decât în 2020. Motivul este criza de componente care afectează majoritatea industriilor care folosesc procesoare. Estimările din prezent sugerează că abia în cea de-a doua jumătate a lui 2022 vom începe să vedem o îmbunătățire a situației.

sursa: Canalys

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult