Care e durata de viaţă a unui telefon iPhone? Un român a calculat-o!

28.01.2019
Care e durata de viaţă a unui telefon iPhone? Un român a calculat-o!

Multă lume se întreabă, atunci când cumpără un iPhone, care e durata de viaţă a acestuia. Iar răspunsul poate varia, în funcţie de ce înţelegem prin „durată de viaţă”. Dacă vrem de la un iPhone să poată funcţiona ca un telefon, să poată rula cel mai nou sistem de operare, să poată rula cele mai noi aplicaţii apărute, atunci, ţinând cont că bateria unui iPhone poate fi schimbată, atunci putem folosi un telefon Apple circa 10 ani, dacă nu chiar mai mult.

Oferte iPhone 8+ , iPhone X, iPhone XS

Dar Appple asigură unui anumit tip de iPhone update-uri la cele mai noi versiuni ale sistemului de operare iOS doar circa 5 ani. Deci, dacă, de exemplu, ţi-ai cumpărat un iPhone 8+ în 2018, poţi fi sigur că sistemul acestuia de operare va fi updatat constant până în 2023! Cei mai mulţi ar considera, aşadar, cinci ani durata de viaţă a unui iPhone.

Totuşi, un român, Horace Dediu, de la compania Asymco, a realizat o analiză prin care a reuşit să determine mai exact durata de viaţă a unui telefon iPhone, indiferent că e un SE, un iPhone 8+ sau un iPhone XS. Cum a făcut asta?

CEO-ul Apple, Tim Cook, a dezvăluit într-una din declaraţiile sale mai vechi că există 1,3 miliarde de device-uri Apple încă în stare perfectă de funcţionare. Acest număr este „cea mai importantă măsură a sănătăţii business-ului Apple”, susţine Horace Dediu în analiza sa.

Acest număr, al device-urilor Apple încă funcţionale, a fost dezvăluit doar a doua oară în istorie. Prima oară o făcuse tot Cook, în ianuarie 2016. Atunci era vorba doar de 1 miliard de device-uri. Dediu nu a făcut decât să scadă din totalul de device-uri vândute de Apple din 2007 încoace, anul lansării iPhone, numărul de device-uri încă în funcţiune. Astfel, 2,05 miliarde de telefoane iPhone au fost vândute până anul trecut, când Dediu a realizat calculul. Dintre acestea, 1,3 miliarde încă funcţionau. Aşa că, românul a stabilit că 750 de milioane de iPhone-uri au încetat să funcţioneze.

Oferte iPhone 8+ , iPhone X, iPhone XS

Dediu a calculat că în 2013 Apple a ajuns să vândă 750 de milioane de telefoane iPhone şi, considerând că „durata de viaţă” a unui device poate fi determinată în momentul în care vânzările totale egalează numărul device-urilor care au încetat să funcţioneze, înseamnă că durata de viaţă a telefoanelor iPhone este, în medie, de 4 ani şi trei luni, adică perioada scursă din trimestrul al treilea al anului 2013 până în 2018, an în care a realizat românul analiza sa.

Horace Dediu are 50 de ani, s-a născut în comuna Dumbrăveni, din judeţul Constanţa, dar în copilărie a emigrat, împreună cu toată familia, în SUA. Dediu are, aşadar, şi cetăţenie americană.

Horace Dediu a absolvit, printre altele, Universitatea Harvard, iar în prezent locuieşte în capitala Finlandei, Helsinki, unde a lucrat pentru Nokia timp de opt ani şi unde şi-a fondat compania actuală, Asymco.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult