Care vor fi specificațiile noilor module de memorie RAM DDR5 pentru PC

11.10.2020
Care vor fi specificațiile noilor module de memorie RAM DDR5 pentru PC

Fabricantul sud-coreean SK Hynix a dezvăluit primele module de memorie RAM DDR5 cu capacitate de 64GB, mult mai încăpătoare și mai rapide decât cele DDR4.

Introdus începând cu anul 2013, standardul de memorie DDR4 s-a bucurat de o longevitate excepțională, posibilă prin creșteri incrementale dar consistente a vitezelor de transfer și costuri tot mai mici, raportat la capacitățile oferite.

Cu toate progresele făcute, standardul DDR4 și-a atinsă însă limitele tehnologice, anul acesta urmând să fie consemnate ultimele lansări de procesoare și platforme dedicate acestui format de memorie RAM.

Memorii RAM DDR5 pentru PC, începând cu anul viitor

Așteptate începând cu anul viitor, primele generații de module RAM DDR5 vor avea viteze începând cu 4800 și 5600 Mbs, ambele posibile cu un consum de energie mai mic decât permit tehnologiile actuale. Eficiența energetică superioară și folosirea unui proces de fabricație mai bine miniaturizat deschide calea și pentru creșteri substanțiale a capacităților de stocare, tehnologiile folosite permițând capacități de până la 256GB per modul de memorie RAM.

Deși standardul RAM DDR5 a fost publicat oficial de autoritatea JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) abia în luna iulie e acestui an, SK Hynix a dezvăluit primele produse de acest tip încă din anul 2018, experiența cumulată ajutând compania să fie cu cel puțin un pas în fața competiției.

 

Din punct de vedere al configurației hardware, modulele de memorie DDR5 vor avea ca organizare implicită două canale de comunicație a câte 32 de biți fiecare (comparat cu un singur canal pe 64biți, la memoriile DDR4), mai ușor de multiplicat pentru creșterea vitezelor de transfer. Printre dotările suportate va mai fi și sun sistem integrat pentru aplicarea frecvențelor de funcționare, respectiv ajustarea tensiunilor de alimentare.

La gama superioară, modulele de memorie RAM DDR5 livrate de SK Hynix vor avea viteze 6400Mbps, până la 8400 mHz. Aceste versiuni vor fi însă anunțate la o dată ulterioară.

Adresate în primă fază echipării sistemelor de tip data center, noile module de memorie RAM nu vor ajunge imediat la consumătorii de rând. Potrivit estimărilor, primele generații de PC-uri echipate cu procesoare X86 și memorie RAM DDD5 își vor face apariția în anul 2024. Însă nu vor fi adoptate la scară largă mai devreme de anul 2022.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult