Cele mai bune dispozitive pliabile din 2022

28.12.2022
Cele mai bune dispozitive pliabile din 2022

În 2022 am văzut mai multe dispozitive pliabile decât în toți anii precedenți combinați, ceea ce este și normal, întrucât tehnologia începe să se maturizeze. Iată care au fost cele mai interesante modele pe care le-am testat de-a lungul anului, fiecare având o serie de avantaje și dezavantaje față de concurență. De altfel, fiecare abordează design-ul pliabil într-un stil propriu, care se adresează unor cazuri de utilizare specifice.

Huawei Mate Xs 2

Huawei Mate Xs 2 ar fi putut fi cel mai bun telefon pliabil din piață (review), dacă Huawei ar fi lucrat mai mult la componenta software. Din punct de vedere hardware este greu să găsesc mari dezavantaje față de un telefon tradițional. Dimensiunile sunt similare cu cele ale unui flagship care nu se pliază, iar performanțele sale sunt în limitele așteptărilor pentru un dispozitiv care măsoară doar câțiva milimetri atunci când este complet deschis.

Huawei Mate Xs 2 picture in picture

Ecranul care se pliază pe exterior poate lua un format de ecran „obișnuit” atunci când este închis și se poate transforma într-o tabletă compactă atunci când este deschis. De altfel, în ciuda spațiului limitat, camerele oferă performanțe peste așteptări, iar încărcarea este chiar mai rapidă decât pe alternativele de la Samsung.

Dar Huawei nu a creat foarte multe optimizări la nivelul interfeței pentru a încuraja utilizarea ecranului pliabil la adevăratul său potențial. Abilitățile de multitasking sunt limitate la afișarea a două aplicații pe jumătate de ecran, în timp ce gestionarea acestora este destul de anevoioasă uneori. Și asta înainte să luăm în calcul faptul că acest model nu vine cu servicii Google. Dar dacă pe partea de aplicații, telefoanele Huawei stau din ce în ce mai bine, cu multe dintre cele mai populare listate deja în AppGallery, partea de multitasking pentru ecranul pliabil ar trebui clar îmbunătățită.

Galaxy Z Fold4

Galaxy Z Fold4 este probabil cel mai „complet” dispozitiv pliabil din piață (review), oferind atât hardware de top, cât și o experiență software bine pusă la punct pentru un astfel de dispozitiv. Chiar și așa, există destul loc pentru îmbunătățiri, în special pentru ecranul exterior, care în continuare este destul de îngust pentru o utilizare obișnuită.

Samsung Galaxy Z Fold4 front open

Interfața este mai ușor de folosit decât pe alte modele, iar faptul că ecranul poate fi împărțit în mai multe feluri oferă utilizatorilor mai multe posibilități în multitasking. Este însă dezamăgitor faptul că noul model nu oferă prea multe îmbunătățiri față de generația trecută. Astfel, este greu de recomandat modelul de față pentru upgrade pentru cineva care are un Fold2 sau 3.

Pentru cineva care abia acum intră în zona de pliabile, Fold4 este modelul cel mai ușor de recomandat, atât timp cât ai nevoie de un telefon care să ofere un ecran mai mare pe format de tabletă. Altfel, următorul model din listă ar putea fi cel potrivit.

Galaxy Z Flip4

Nici Galaxy Z Flip4 nu pare să fie, la exterior, un upgrade prea mare pentru modelul anterior (review). Totuși, acesta rezolvă una dintre cele mai mari probleme ale lui Flip3: autonomia. Cu o baterie semnificativ mai mare, acesta poate oferi experiența unui telefon „obișnuit”, cu posibilitatea de a-l plia pentru a ocupa mai puțin loc în buzunar.

Samsung Galaxy Z Flip4 tent

Sigur, față de Fold4, acesta nu vine cu foarte multe funcții în plus, dedicate ecranului pliabil, însă beneficiază de un ecran exterior util pentru notificări rapide sau controlul muzicii, și chiar și pentru autoportrete.

Galaxy Z Flip4 este telefonul pliabil pe care oricine îl poate folosi fără a necesita un timp de adaptare, iar prețul său a scăzut destul de mult, fiind comparabil cu cel al unui flagship pe format „candybar”.

Oppo Find N

Dintre toate telefoanele pe format „Fold”, cu ecran interior pliabil, Find N ni s-a părut că este cel mai facil de utilizat (preview). Acesta vine cu un ecran mai mic, atât la interior, cât și la exterior, însă faptul că este pe format „landscape” atunci când este deschis, oferă ceva mai mult spațiu pentru aplicații multimedia, fără să necesite întoarcere.

Oppo Find N standing dual apps

La fel ca în cazul Huawei, însă, Oppo nu a dezvoltat prea multe funcții care să profite de pe urma acestui format de ecran. Iar în cazul Find N, faptul că este disponibil doar în China, înseamnă că nu dispune de servicii Google. Pe Oppo însă acestea sunt mai ușor de instalat manual, dar apare o altă problemă: singura metodă de cumpărare este importul, întrucât Oppo nu a lansat acest model în vest.

Find N a primit de curând și un succesor, Find N2, care reprezintă o evoluție la nivel de performanță și construcție, cu un corp mai subțire și mai ușor.

Zenbook 17 Fold OLED

Tot la categoria pliabile intră și ZenBook 17 Fold OLED, primul laptop cu ecran pliabil de la ASUS (review). Acesta nu este tocmai compact în comparație cu un ultrabook, dacă ne luăm după grosimea sa atunci când este pliat, însă vine cu un avantaj major pentru această categorie de computere: un ecran OLED de 17” cu HDR, foarte bun pentru redarea de filme și seriale, dar și pentru productivitate.

ASUS Zenbook 17 Fold 06 samsung

ASUS a făcut câteva stângăcii la această primă generație, în special atunci când vine vorba despre conectarea și încărcarea tastaturii magnetice, însă acestea pot fi rezolvate în timp pe următoarele generații. ZenBook 17 Fold OLED este însă o demonstrație bună a tehnologiei și poate oferi celor care și-l permit un dispozitiv „futurist” încă de pe acum.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult