Huawei Mate Xs 2 review: un pliabil aproape perfect, ținut în spate de software

21.11.2022
Huawei Mate Xs 2 review: un pliabil aproape perfect, ținut în spate de software

Huawei Mate Xs 2 nu este un telefon tocmai nou, acesta fiind anunțat încă din primăvară, și disponibil pe piața din România de câteva luni bune. Totuși, după ce am testat Galaxy Z Fold4 și Flip4, m-am jucat cu telefoanele pliabile de la Motorola și am văzut de curând chiar și un laptop pliabil, am zis că este momentul să văd ce mai fac și alți producători cu acest concept. Pe de-o parte am rămas plăcut impresionat de Mate Xs 2, dar, pe de altă parte, îmi este în continuare greu să recomand un telefon pliabil, fie el și cu un hardware bine construit, și chiar mai practic decât alte soluții concurente.

Design-ul cu ecranul la exterior de pe Mate Xs 2 este mult mai practic

Chiar dacă aceasta este a treia generație de telefon pliabil de acest gen de la Huawei, Mate Xs 2 este primul care a ajuns în mâinile mele pentru o testare serioasă. Am văzut modelele Mate X și Xs anterioare doar de la distanță sau le-am butonat câteva minute la câte un eveniment. Astfel, după ce am petrecut câteva săptămâni în compania lui Mate Xs 2, trebuie să recunosc că Huawei pare că a găsit un design bun încă din prima încercare. Sigur, modelele Fold de la Samsung sunt mai bine protejate, cu ecranul la interior, însă acelea sunt și mult mai groase, mai grele, iar ecranul exterior, pe care ar trebui să îl folosești pentru activitățile obișnuite de telefon, este impractic.

Huawei Mate Xs 2 unfolded back

Mate Xs 2, la fel ca modelele precedente, folosește un singur ecran pliabil, care se înfășoară pe laterala din stânga până pe spate. Ecranul are un sistem de prindere mecanic, care ține telefonul pliat până când ai nevoie să îl deschizi. Deschiderea se face prin apăsarea unui buton, iar ecranul sare automat într-o poziție „semi-deschisă”. Pentru deschiderea completă a ecranului, trebuie să tragi manual de el.

Balamaua pare că este de o calitate foarte înaltă, aceasta ținând ecranul drept fără să simți că ar putea „scăpa” în utilizare. Mai mult, aceasta are o cursă este foarte lină și nu pare că ar putea fi ușor de stricat în utilizare normală. Spre diferență de soluțiile de la Samsung, aceasta este și mult mai mică în dimensiuni și pare că este construită din mai puține componente.

Huawei Mate Xs 2 folded front handheld

La primul contact cu telefonul, am avut un mic șoc, întrucât acesta este extrem de subțire atunci când este deschis. Pare că este aproape imposibil să existe și altceva în afară de ecran în corpul acestuia, dar Huawei a reușit să integreze toată electronica, difuzoarele și bateria sub ecran și în partea care rămâne pe laterala din dreapta, unde sunt găzduite și camerele și portul de încărcare. Este greu de crezut că este vreun milimetru de spațiu irosit în acest dispozitiv.

Atunci când telefonul este pliat, însă, acesta devine un smartphone „aproape” obișnuit, cu ecran de 6,5” pe format normal. Nici grosimea nu este foarte mare, cele două părți de ecran formând, chiar și suprapuse, forma unui telefon tradițional. De fapt, există șansa ca, odată ce pui husa pe Mate Xs 2 să poți merge pe stradă vorbind la telefon fără să atragi atenția că ai un dispozitiv pliabil.

Huawei Mate Xs 2 folded vs iphone 11 pro max

Husa este însă foarte „neobișnuită”. Aceasta are lipici în partea din dreapta, atașându-se destul de bine de telefon. Aceasta acoperă însă doar extremitățile, iar întregul spate este „mobil”, nu fix. Astfel, poți avea telefonul în husă, protejat, dar îl poți și deschide rapid, scoțând laterala din stânga de sub husă. Nu îmi place însă că husa rămâne atașată într-un mod inestetic, pe spate, dar măcar este practică.

Și, adevărul este că acest telefon are nevoie protecție, întrucât este realizat, în mare parte, din plastic. Ecranul este din plastic, evident, însă și alte elemente precum spatele său sunt tot din plastic. Asta nu înseamnă că se simte „ieftin”, ba din contră, dar este clar că Huawei a adoptat noi metode pentru a reduce greutatea cu aceste materiale. Rama este metalică, de jur-împrejur, iar banda pe care sunt integrate camerele este din sticlă. Având în vedere că telefonul are 255 de grame, adică doar 15 grame peste iPhone 14 Pro Max, probabil că plasticul a fost singura soluție pentru a nu livra o „cărămidă”.

Huawei Mate Xs 2 accessories

Tot în pachet sunt incluse și un încărcător de 66W, ceva ce nu prea vedem la telefoanele concurente.

Ecranul nu are urmă la fel de vizibilă precum alte modele pliabile din piață

Ecranul este cel mai important aspect la un telefon pliabil, iar în cazul ui Mate Xs 2 avem de a face cu un singur panel de 7,8”. Atunci când este deschis, ecranul pare să fie cam de aceeași dimensiune cu cea a unui Fold de la Samsung, dar pe un format ceva mai „pătrat”. Ecranul nu se pliază de la jumătate, ci doar de la o treime, lăsând astfel în mod pliat un ecran de dimensiuni normale, de 6,5”.

Huawei Mate Xs 2 tent

Atunci când folosești telefonul pliat, acesta se simte la fel ca un telefon total obișnuit, cu mențiunea că laterala din stânga este puțin curbată, în timp ce laterala din dreapta este perfect plată. Camera foto este integrată în colțul din dreapta-sus, într-un decupaj subtil de tip punch-hole. Jocurile filmele, aplicațiile și orice tip de conținut realizat pentru ecrane obișnuite, vor fi afișate perfect în acest mod, fără probleme de compatibilitate legate de rata de aspect sau rezoluție.

Atunci când deschizi ecranul complet, interfața și aplicațiile sunt transformate în variantele lor de tabletă, având la dispoziție mai mult spațiu pe ecran. Software-ul Huawei este destul de inteligent pentru a reformata ecranul rapid și fără probleme, dar nu toate aplicațiile îl recunosc automat. Unele trebuie forțate manual din setări să se lățească pe tot ecranul, ceea ce duce de obicei la o experiență nu tocmai ideală.

Huawei Mate Xs 2 screen top

Panelul OLED livrat de Huawei și produs de BOE este unul de calitate, cu refresh rate la 120 Hz, cu luminozitate bună, dar nu grozavă. Calibrarea culorilor este similară cu ceea ce vedem și pe alte telefoane de la Huawei. Mi se pare interesant faptul că Huawei are un ecran pliabil mai puțin lucios decât Samsung, deci mai confortabil în utilizare chiar dacă ai lumini care s-ar putea reflecta în el.

Zona de pliere lasă o urmă pe suprafața ecranului, însă nu una vizibilă în utilizare. Poți să o simți atunci când treci cu degetul pe acolo, dar nefiind pe centru, o întâlnești mai rar decât pe alte dispozitive. Am observat însă că protecția din plastic de pe ecran este foarte rezistentă, ecranul fiind lipsit de zgârieturi chiar și după ce a trecut prin mai multe mâini înainte să ajungă la mine. Telefonul va pleca înapoi la Huawei fără zgârieturi după perioada aceasta de test, deci atât timp cât nu zgârii intenționat ecranul, sau nu-l atingi de obiecte mai tari, ar trebui să fie OK chiar și pe termen lung.

Huawei Mate Xs 2 crease

Performanța lui Mate Xs 2 este la nivel de flagship din 2021, dar încă bună

La capitolul performanță, telefonul Huawei ar putea fi considerat depășit în gama sa de preț, întrucât folosește un chipset deja învechit. Acesta era deja cu o generație în urmă și la momentul anunțului telefonului, dar acum a mai fost deja anunțat un model și mai nou de chipset Qualcomm. Snapdragon 888 este în continuare un chipset performant și probabil că nu va da semne de oboseală prea curând, dar vor exista cu siguranță cazuri de utilizare în care un model mai nou ar oferi fie performanță mai bună, fie un consum mai eficient al energiei.

Performanța în teste este bună, dar chiar și așa, este sub ceea ce oferă alte modele cu Snapdragon 888. Asta pentru că spațiul intern este mult mai limitat și nu există mult loc pentru răcire. Mate Xs 2 nu este astfel un telefon de gaming, însă va face cam orice altceva ai nevoie în mod normal foarte bine.

Benchmarks

  • AnTuTu – 619.362
  • GeekBench – Single-Core: 919 / Multi-Core: 3.522
  • 3DMark Wild Life Extreme – 1.546
  • PCMark – 9.949

Autonomia este decentă, dar încărcarea rapidă este foarte apreciată

Și la capitolul autonomie stă destul de bine, având în vedere dimensiunile și capabilitățile sale. Având la dispoziție o baterie mare, telefonul poate să ofere peste o zi de utilizare normală, în ciuda ecranului de dimensiuni mari. De altfel, încărcarea rapidă este un mare avantaj peste modelele de la Samsung, care pot fi încărcate la maximum 25W. Cu încărcătorul de 66W, poți avea telefonul complet încărcat în mai puțin de o oră.

Huawei Mate Xs 2 folded bottom

Singura funcție „premium” care lipsește este cea de încărcare wireless, întrucât forma dispozitivului și grosimea nu permit asta. Totuși, poți încărca de la port-ul său USB în sens invers o pereche de căști sau un ceas, la 5W.

Software-ul nu a evoluat prea mult de la debutul primului Huawei Mate X

Software-ul Huawei, EMUI 12, bazat pe Android, este neschimbat față de alte telefoane Huawei pe care le-am mai testat în trecut, atunci când vine vorba despre interfață, servicii, aplicații, etc. Singurele diferențe pe Mate Xs 2 care apar sunt la nivelul ecranului pliabil.

Huawei Mate Xs 2 dual apps

Telefonul vine cu o versiune modificată a tastaturii SwiftKey preinstalată, care oferă multe opțiuni bune de personalizare. Acestea sunt foarte necesare, întrucât tastarea pe un ecran pliabil de dimensiuni mari este foarte diferită față de cea de pe un telefon obișnuit. De altfel, SwiftKey a fost și tastatura pe care am preferat-o pe Galaxy Fold, oferind opțiuni similare.

Din păcate însă, Samsung are în continuare opțiuni mai bune de multi-tasking, chiar dacă niciunul nu oferă o experiență de utilizare foarte bună. Pe când Samsung permite afișarea a trei aplicații simultan, plus altele în fereastră, Huawei nu permite decât atașarea a două aplicații pe fiecare laterală. Acest lucru se face prin gesturi simple, interfața de task manager având o un buton dedicat care lipește aplicația de una din laterale.

Huawei Mate Xs 2 picture in picture

Totuși, la fel ca în cazul Samsung, atunci când deschizi o tastatură să introduci text, aceasta ocupă o mare parte din ecran, făcând rularea de aplicații multiple pe același ecran redundantă.

Ce mi-a plăcut mai mult la Huawei este faptul că trecerea de la utilizarea unu telefon „normal” la o mini-tabletă, este mai simplă, mai rapidă și mai plăcută. Apoi, ecranul „pliat” este lipsit de compromisuri, oferind o tastatură de dimensiuni normale și un format de ecran tradițional.

Huawei Mate Xs 2 folded front vs iphone 11 pro max

Dezavantajul major al lui Mate Xs 2 este că vei avea mai multe probleme cu aplicațiile. Întrucât multe aplicații care încă nu se găsesc în AppGallery nu vor recunoaște dispozitivul drept unul pliabil și nu se vor ajusta automat la ecranul său. Apoi, aplicațiile din Gspace, de unde poți accesa inclusiv YouTube, funcționează binișor, inclusiv capabilitățile Picture-in-Picture putând fi folosite, însă nu fără probleme. Uneori, la tranziția între aplicații sau schimbarea orientării ecranului, aceste aplicații pot avea probleme de afișare sau de redimensionare.

Ce mi se pare însă cel mai evident este faptul că Huawei nu a făcut mari eforturi în a evolua software-ul pentru dispozitive pliabile în cei câțiva ani de la debutul lor. Hardware-ul este în continuare bun, bine construit și bine balansat, dar este nevoie de mai multe funcții pentru multitasking pentru a putea concura cu adevărat cu Samsung.

Mate Xs 2 folosește un senzor de amprenta în butonul power și difuzoare cam „anemice”

Senzorul de amprentă din butonul lateral de pe Mate Xs 2 este net superior celui de pe Galaxy Z Fold4, care mi-a dat multe bătăi de cap. Acesta recunoaște degetul foarte repede și este bine poziționat, sub butoanele de volum fizice.

Huawei Mate Xs 2 speaker

Din păcate, difuzoarele stereo sunt dezamăgitoare. Mă așteptam la asta, având în vedere cât de subțire este telefonul, iar poziționarea lor în diagonală pe laterale face utilizarea complicată dacă încerci să nu acoperi măcar unul dintre ele. Cu siguranță, Mate Xs 2 nu este un telefon de ascultat muzică, decât dacă folosești căști.

Camera foto oferă rezultate peste așteptări, chiar și în lipsa parteneriatului cu Leica

Camera foto de pe telefoanele Huawei este de obicei cel mai important subiect. În cazul lui Mate Xs 2, aceasta este cel mult unul secundar, întrucât ecranul pliabil fură imediat atenția tuturor. Asta nu înseamnă că nu avem parte de camere de calitate, ci doar că nu sunt obligatoriu noi sau foarte interesante.

Huawei Mate Xs 2 camera

Camera de pe Mate Xs 2 folosește un senzor de 50 megapixeli pentru camera principală, 13 megapixeli pentru ultrawide și un senzor de 8 megapixeli pentru zoom 3x. Astfel, este cam la fel de bine dotată precum unele flagship-uri, cu mențiunea că nu are stabilizare pe senzorul principal, ci doar pe zoom. De asemenea, branding-ul Leica dispare de pe acest model.

Foto zi

Camera principală este foarte bună, chiar comparabilă cu cea a altor flagship-uri de anul acesta, în timp ce camera ultrawide este doar „decentă”, iar camera cu zoom, în ciuda rezoluției mici, oferă rezultate foarte bune. Fiind un telefon pliabil, camerele principale pot fi folosite și pentru selfie-uri.

Foto noapte

Pe modul nocturn însă, doar camera principală oferă rezultate bune. Camera ultra wide este prea întunecată, în timp ce camera cu zoom nu este folosită. Pentru zoom 3x se face zoom digital de pe senzorul principal pe timp de noapte, iar rezultatele sunt destul de lipsite de detalii. Măcar captura pe modul nocturn este rapidă.

Este impresionant însă faptul că toate aceste camere, alături de restul componentelor, au loc în fâșia de carcasă de pe laterala acestui model.

Concluzii

Dintre toate dispozitivele pliabile lansate până acum, Mate Xs 2 îmi place cel mai mult la nivel hardware, întrucât este de departe cel mai practic. Arată și se simte ca un telefon obișnuit când este pliat, are un ecran mare și încăpător atunci când este deschis, are autonomie mare, încărcare rapidă și camere bune. Mai mult, îl pot ține în buzunar fără să ocupe mai mult spațiu decât un telefon obișnuit și este doar puțin mai greu decât alte flagship-uri din piață.

Huawei Mate Xs 2 unfolded front center

La capitolul software însă, avem două probleme. În primul rând, problemele pe care le cunoaștem referitoare la Huawei, care țin de disponibilitatea aplicațiilor populare în magazinul telefonului și căutarea de alternative pentru obținerea lor. Apoi, pentru zona de pliabile, Huawei a făcut prea puține ajustări pentru a oferi o experiență de multitasking măcar comparabilă cu cea a concurenței. Cu ceva mai mult efort depus în această direcție, Huawei ar putea avea pliabilul „aproape” perfect.

Totuși, îmi este greu să îmi imaginez cine este publicul țintă pentru acest telefon, cel puțin în Europa. Fără servicii Google și cu un preț semnificativ mai mare, Mate Xs 2 pare să fie un model mai greu de recomandat decât un Galaxy Z Fold4, de exemplu. La momentul redactării acestui review, Fold4 este la reducere la prețul de 5.999 lei, în timp ce Mate Xs 2 costă 8.499 lei. Forma mai mai plăcută nu poate să acopere celelalte lipsuri, iar Samsung-ul are și hardware mai performant, dar și compatibilitate cu rețelele 5G.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult