Cum arăta primul iPhone. Imagini cu prototipul care a dus la telefonul revoluţionar al lui Steve Jobs

21.03.2019
Cum arăta primul iPhone. Imagini cu prototipul care a dus la telefonul revoluţionar al lui Steve Jobs

Toţi cei interesaţi câtuşi de puţin de tehnologie îşi amintesc cu siguranţă primul iPhone, dezvăluit de Steve Jobs în 2007 drept un dispozitiv 3-în-1: un telefon, un iPod şi un computer conectat la internet. Ei bine, aceste descrieri nu erau tocmai departe de adevăr, întrucât prototipurile de iPhone chiar arătau ca o combinaţie dintre un telefon mobil, un iPod şi un computer, imagini noi cu o versiune de test fiind de curând publicate pe internet.

Ceea ce puteţi vedea în imagini este un prototip aproape final al primului iPhone, folosit în perioada 2006-2007 pentru a testa atât componentele hardware care urmau să fie integrate în revoluţionarul telefon, cât şi sistemul de operare  iPhone OS (numele de dinainte de iOS), care era dezvoltat în paralel de către echipa de ingineri software.

„Telefonul” seamănă foarte mult cu o placă de bază de PC, aceasta fiind plină de slot-uri pe care puteau fi ataşate diverse componente şi destule mufe pentru a asigura întrega funcţionalitate a telefonului. De exemplu, avem antene wireless pentru Wi-Fi şi modem, avem un slot pentru cartela SIM în partea de sus, conectorul cu 30 de pini pentru conectarea la un PC, un port Ethernet pentru internet în lipsa Wi-Fi sau a unei cartele SIM, un modul de 4 GB memorie flash şi chiar camera foto, butonul home şi display-ul.

Alte lucruri interesante sunt cele două mufe jack, care au fost combinate într-una singură pe modelul final, posibilitatea de a scoate semnal video prin cabluri component sau composite şi port-urile serial folosite pentru diagnostic şi transfer de date pentru anumite funcţii. Acest prototip de iPhone era alimentat de la priză printr-un adaptor AC/DC, însă există şi un spaţiu dedicat bateriei pe placa de bază.

Datorită acestor plăci de bază de dezvoltare, Apple a reuşit să ţină secret design-ul final al telefonului, acesta fiind o adevărată surpriză la momentul lansării. Cei care lucrau la dezvoltarea de hardware sau software pentru iPhone nu ştiau cum arăta produsul final, Steve Jobs controlând accesul la prototipurile „finale”.

Numele acestui model este M68 sau Purple 2 şi ar putea fi cel mai vechi iPhone care încă funcţionează. Acesta porneşte dacă este conectat la priză şi afişează logo-ul Apple la boot în sistemul de operare. Desigur, sistemul de operare nu este final şi este necesară conectarea prin Mini USB la un computer care să încarce aplicaţiile de test, precum aplicaţia de telefon pentru iniţierea de apeluri, de exemplu.

Galerie foto

Fotografiile au fost realizate de către publicaţia The Verge, care a avut ocazia să vadă prototipul în persoană. Puteţi citi mai multe în articolul lor, unde descriu pe larg anumite particularităţi ale acestui prototip, povestea din spatele acestuia şi descrierea modului în care funcţionează.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult