Deblocarea facială de pe Pixel 4 are o problemă gravă. Oricine îţi poate debloca telefonul dacă nu eşti atent

18.10.2019
Deblocarea facială de pe Pixel 4 are o problemă gravă. Oricine îţi poate debloca telefonul dacă nu eşti atent

În ciuda faptului că Google a păstrat destule surprize despre Pixel 4 pentru evenimentul de lansare, se pare că nu totul este atât de „roz” precum a făcut compania să pară în prezentare. Modelele Pixel 4 sunt primele smartphone-uri de la Google care nu integrează un senzor de amprentă, în locul acestuia fiind integrat un sistem care foloseşte o cameră cu infraroşu şi un senzor radar pentru deblocare, într-o manieră similară, dar cumva mai rapidă decât Face ID de la Apple. Se pare însă că noul sistem nu este tocmai bine securizat.

În timp ce Apple a prezentat încă de la început faptul că pentru deblocarea Face ID este necesar ca utilizatorul să aibă ochii deschişi, sistemul de recunoaştere facială de la Google nu are această funcţie. Omiterea acesteia este cel puţin ciudată, întrucât Android 10, software-ul pre-instalat pe telefon are această un meniu în care este posibilă activarea funcţiei care verifică dacă ochii sunt sau nu deschişi.

Astfel, dacă utilizatorul doarme, oricine îi poate lua telefonul şi i-l poate pune în faţă, sau îl poate forţa să deblocheze dispozitivul în cazul în cazul unei răpiri, lucru care oferă acces la date personale, mesaje private şi alte informaţii importante, precum acces la conturile din bancă. De altfel, inclusiv pagina oficială de suport tehnic a Google sugerează utilizatorilor să îşi ţină telefonul într-un loc sigur, pentru a evita astfel de „atacuri”.

Este curios însă cum Google a putut să anunţe pe scenă faptul că acest sistem este cel mai performant şi mai sigur de pe piaţă, având în vedere această problemă mare de securitate. Compania a oferit însă declaraţii pentru Android Authority referitoare la această situaţie:

„Deblocarea facială din Pixel 4 întruneşte condiţiile pentru a fi încadrat drept un sistem de autentificare biometrică puternic şi poate fi folosit pentru plăţi şi autentificare în aplicaţii, inclusiv în aplicaţii bancare. Este rezistent la atacuri prin alte metode, precum măşti. Dacă doreşti să deblochezi temporar deblocarea facială, poţi folosi modul „lockdown” care cere temporar un PIN, o parolă sau un desen pentru deblocare.

Nu avem nimic de anunţat momentan despre capabilităţile care vor veni în viitor, dar asemeni tuturor produselor noastre, această funcţie este construită pentru a fi îmbunătăţită în timp prin actualizări software.”

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult