Don’t Kill My App: „lista ruşinii” cu producătorii de telefoane care închid aplicaţiile din fundal

15.01.2019
Don't Kill My App: „lista ruşinii” cu producătorii de telefoane care închid aplicaţiile din fundal

Multe companii se laudă cu funcţii avansate prin care reduc consumul de energie al telefoanelor, oferind autonomie extinsă, însă adevărul este că acestea doar opresc aplicaţiile care rulează în fundal. De multe ori această practica are şi efecte negative precum imposibilitatea de a mai primi notificări de la acele aplicaţii, cât şi oprirea altor alerte precum alarme pre-stabilite. Echipa Urbandroid, responsabilă pentru mai multe aplicaţii din Google Play a decis însă să analizeze modul în care producătorii limitează funcţionalitatea aplicaţiilor şi să creeze o „listă a ruşinii” cu producătorii de dispozitive numită „Don’t kill my app!”.

Site-ul dontkillmyapp.com include o listă cu opt companii cu renume în industrie şi le ordonează de la cel mai agresiv la cel mai puţin intruziv, incluzând de asemenea şi versiunea de Android „stock” pentru comparaţie.

Se pare că cel mai agresiv producător de smartphone-uri este Nokia, care opreşte după 20 de minute toate aplicaţiile din fundal care nu au mai fost folosite, oprind atât notificările, posibilitatea de a urmări activitatea sportivă sau somnul în aplicaţii compatibile, cât şi alarmele în cazul aplicaţiilor de ceas. În încercarea de a oferi smartphone-uri cât mai „rapide” şi cu autonomie mai mare, Nokia pare să limiteze chiar funcţiile „smart” care deosebesc un dispozitiv cu Android de un „dumb phone”.

Nici OnePlus nu este foarte departe, compania oprind destul de agresiv aplicaţiile din fundal, însă nu într-un mod atât de grav precum Nokia. Locurile 3, 4, 5 şi 6 sunt ocupate de Xiaomi, Huawei, Meizu şi Sony, toate cu 3 „steluţe” din 5, cu menţiunea că Sony a fost prima companie de pe piaţă care a aplicat un astfel de algoritm de închidere a aplicaţiilor. În cele din urmă, Samsung şi HTC fac ceva similar, însă la un nivel mult mai scăzut, ocupând doar locurile 7 şi 8 în acest „top al ruşinii”.

Don’t Kill My App! – Top 8 producători

  1. Nokia 5/5
  2. OnePlus 4/5
  3. Xiaomi 3/5
  4. Huawei 3/5
  5. Meizu 3/5
  6. Sony 3/5
  7. Samsung 2/5
  8. HTC 1/5

În cazul în care doriţi să dezactivaţi funcţiile de optimizare impuse de producători, site-ul „Don’t kill my app!” oferă şi instrucţiuni simple de urmat pentru a face acest lucru pentru fiecare brand de telefon în parte. Desigur, pentru unele modele „reparaţia” este doar temporară, aceasta fiind impusă din nou la repornire sau la următorul update. Anumite soluţii implică însă conuştinţe avansate de operare a dispozitivelor Android, precum utilizarea aplicaţiei ADB de pe computer.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video