Google „cumpără” feţele utilizatorilor cu 5 dolari pentru a îmbunătăţi recunoaşterea facială de pe Pixel 4

24.07.2019
Google „cumpără” feţele utilizatorilor cu 5 dolari pentru a îmbunătăţi recunoaşterea facială de pe Pixel 4

Dispozitivele Pixel 4 nu au un design tocmai „arătos”, însă Google ar putea compensa prin adăugarea de funcţii avansate în acestea. Conform ZDNET, Google a început să colecteze date de la cetăţeni dispuşi să le ofere fotografii cu feţele lor, în schimbul unor carduri valorice. Practic, compania plăteşte oameni de pe stradă pentru a-şi antrena algoritmul AI, pentru a implementa ceea ce pare a fi o funcţionalitate de recunoaştere facială avansată, similară cu Face ID de la Apple în Pixel 4 şi Pixel 4 XL.

Modelele Pixel 4 care au apărut de curând în fotografii noi vor avea o „frunte” proeminentă deasupra display-ului. Aici vor fi implementate atât camerele foto frontale, câte două pe fiecare telefon, cât şi difuzorul pentru apeluri. Totuşi, între multitudinea de senzori din partea de sus, ar putea fi găzduiţi şi senzori de scanare 3D, care să ofere recunoaştere facială prin infraroşu.

Pentru a construi rapid un sistem care recunoaşte feţe, Google a trimis multiple echipe pe teren, în mai multe oraşe americane. Conform declaraţiilor unui inginer numit George, care a fost abordat de o astfel de echipă, reprezentanţii companiei oferă oamenilor de pe stradă la întâmplare un card valoric de 5 dolari pentru Amazon sau Starbucks în schimbul unor fotografii. Aceştia înmânează un telefon utilizatorilor şi le cer să realizeze câteva fotografii folosind camera frontală a dispozitivului. Aceştia chiar au recunoscut că vor folosi fotografiile pentru a „îmbunătăţi generaţia următoare de tehnologie de deblocare prin recunoaştere facială”.

Până în prezent, foarte puţine companii au încercat să facă ceva în plus faţă de recunoaşterea facială folosind camera frontală, o metodă care nu este considerată sigură. După Apple, care a implementat Face ID pe iPhone X, care foloseşte un senzor numit TrueDepth cu laser, doar Huawei a venit cu o soluţie similară pe modelul Mate 20 Pro. Samsung, în schimb, a apelat la un cititor de iris, o tehnologie prea lentă, la care a şi renunţat între timp, iar Xiaomi a venit cu recunoaştere facială doar prin infraroşu, fără laser, o soluţie undeva la mijloc între tradiţionala cameră frontală şi cea cu lasere.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult