Google renunță la suportul software pentru Pixel 4 după doar trei ani. Va lansa în continuare actualizări de securitate

05.10.2022
Google renunță la suportul software pentru Pixel 4 după doar trei ani. Va lansa în continuare actualizări de securitate

Seria Pixel 4 a reprezentat începutul unei faze mai „experimentale” în portofoliul companiei Google, fiind echipată cu senzori avansați și cu hardware performant pentru a concura cu flagship-urile momentului, însă deja aceasta putem spune că a „expirat”. Google oprește suportul software pentru aceste modele, întrucât au împlinit trei ani de la lansare. De acum înainte, Pixel 4 și Pixel 4 XL vor fi actualizate pentru încă doi ani doar pentru reînnoirea certificatelor de securitate, fără noi versiuni de Android.

Seria Pixel 4 va rămâne „blocată” pe Android 13

Pixel 4 a fost o serie neobișnuită pentru Google, întrucât s-a bazat pe utilizarea unui senzor radar numit Soli pentru autentificare. Acesta era un sistem de securitate avansat, comparabil cu Face ID de pe iPhone, însă acesta nu a avut succesul dorit. Tehnologia Soli și-a găsit până la urmă o „casă” în seria de dispozitive Nest Home a companiei, pentru monitorizarea somnului.

Ciudat la Pixel 4 era însă „bretonul” de sus, sau „fruntea”, întrucât senzorii frontali erau poziționați deasupra ecranului, fără decupaje. Astfel, utilizatorii au fost probabil puțin descurajați de design-ul neobișnuit al telefonului. Acesta a fost astfel ultimul telefon Google de nivel „flagship”, înainte să treacă la modele mai degrabă orientate către experiența de utilizare și mai puțin pe capacitate de procesare înaltă.

Pixel 4 a fost lansat cu Android 10 și a primit update-uri la toate versiunile de până în prezent, inclusiv Android 13, deci a primit suport mai mult decât majoritatea telefoanelor lansate în aceeași perioadă. Fiind însă vorba despre un telefon de la Google, ne-am fi așteptat la suport software mai lung. Totuși, Google a renunțat în fiecare an în ultimii câțiva ani la modelele Pixel anterioare după trei ani, și nu pare să promită suport software mai lung nici pentru următoarele generații.

Concurența din piață oferă o perioadă mai lungă pentru actualizări de sistem

Având în vedere că Samsung, un partener Google, promite patru ani de actualizări și cinci de securitate, iar Apple, care produce și software și hardware, la fel ca Google, garantează de obicei minimum 5 ani de actualizări, și în anumite cazuri extinde chiar la 6 sau 7 ani pentru telefoanele sale, decizia Google de a renunța atât de rapid la telefoanele sale este cel puțin ciudată.

Modelele mid-range Pixel 4a și 4a 5G vor rămâne însă pe lista celor cu suport oficial până la vară, când vor „împlini” 3 ani de la lansare, chiar dacă sunt considerate modele inferioare.

sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult