Honor 90 review: ecran performant și cameră de 200 megapixeli într-un mid-range „premium”

06.07.2023
Honor 90 review: ecran performant și cameră de 200 megapixeli într-un mid-range „premium”

Așa cum am văzut și cu Magic5 Lite la începutul anului, Honor încearcă să își poziționeze telefoanele din zona mid-range mai aproape de cele din gama premium. Noul Honor 90, membrul principal al mid-range-urilor superioare ale companiei, pare să adopte o strategie similară, oferind câteva capabilități de flagship, alături de câteva compromisuri pentru a atinge un preț mai mic și un nivel de performanță bun, dar nu de top.

Honor 90 are un design plăcut, cu aspect premium

Dacă este un capitol la care Honor nu pare că are nicio problemă, acela este design-ul și felul în care dispozitivele sale se simt în utilizare. Honor 90 adoptă un design inspirat de flagship-urile recente, adică rotunjit pe toate părțile. Avem un ecran mare, curbat la margini, o ramă rotunjită și cromată din plastic, alături de un capac cu textură „soft touch”, în varianta testată. Avantajul este că nu atrage deloc amprentele, dar nici acum nu îmi este clar dacă este un capac din sticlă sau din plastic. Specificațiile oficiale nu menționează nimic în acest sens, dar prezentarea Honor la care am asistat menționa sticlă.

Honor 90 back

Camerele sunt integrate în două module rotunde, care sunt decorate cu elemente colorate pe laterale. Se vede că Honor investește efort în design, dar cred că mai bine ar investi și în alte zone. De exemplu, acesta este unul dintre puținele telefoane din zona mid-range care nu vine cu accesorii în pachet. Mă așteptam să văd măcar o husă transparentă din silicon, sau un încărcător de priză, dar nu este cazul. Deși cutia păstrează dimensiunile mari precum cele care includ și accesorii, spațiul liber este ocupat doar de carton și un cablu USB-A. Măcar am găsit o folie de ecran aplicată din fabrică. Acesta este un bonus binevenit.

Telefonul este compatibil cu tehnologia SuperCharge, deci va putea fi încărcat rapid de la un încărcător Honor sau Huawei. Personal, am folosit încărcătorul de 88W de la Huawei P60 Pro, care a fost recunoscut drept un încărcător rapid de către Honor 90 și a încărcat la 66W, atât cât permite sistemul său de încărcare.

Ecranul se apropie de cele de pe modelele flagship

Ecranul este primul element cu adevărat apropiat de zona „premium” spre care Honor tinde cu acest model. Vorbim despre un panel OLED mare, de 6,7”, curbat, cu rezoluție similară cu cea a flagship-ului companiei, Magic5 Pro: 2.664 x 1.200 pixeli. Practic, vorbim despre o rezoluție la jumătate de drum între 1080p și 1440p, așa cum vedem de câțiva ani pe flagship-urile Huawei și Honor. Panelul are refresh rate la 120 Hz, dar nu beneficiază de tehnologie LTPO, deci va scădea frecvența în trepte de la 120 la 90, 60 sau 30 Hz, în funcție de cazul de utilizare.

Honor 90 Front handheld

Acesta este însă unul dintre cele mai luminoase ecrane de pe piață pentru un model mid-range, atingând o luminozitate maximă de 1.600 nits în HDR. Honor 90 va fi unul dintre telefoanele pe care le poți folosi fără emoții în soare puternic.

Singurul lucru care nu îmi place mie, la acest ecran este faptul că este curbat, pentru că zona curbată preia reflexii nedorite în utilizare. Recunosc că telefoanele curbate au un design mai „elegant”, dar totodată eu pun accent mai mare pe experiența de utilizare, iar la acest capitol, telefoanele curbate sunt mai puțin plăcute atunci când consumi conținut.

Honor 90 screen bottom

Honor 90 integrează un chipset rareori întâlnit pe smartphone-urile din Europa

În ultimii câțiva ani, MediaTek a câștigat mult teren în gama de smartphone-uri de tip mid-range superior, oferind multe chipset-uri performante la prețuri accesibile. Față de Snapdragon 778G folosit deja de aproape trei ani pe smartphone-uri de medie, soluțiile Dimensity s-au dovedit a fi mai performante și mai accesibile.

Anul trecut, Qualcomm a răspuns cu Snapdragon 7 Gen 1, un chipset care se apropia, la momentul respectiv, de capabilitățile unui procesor de flagship. Din păcate, acel cip nu prea a ajuns pe dispozitive comercializate în Europa, fiind dedicat aproape exclusiv unor modele din China. Honor 90 este primul model echipat cu acest procesor pe care am reușit să îl testez, iar rezultatele sunt bune, dar nu depășesc cu mult așteptările unui procesor de medie. De altfel, între timp a apărut și Snapdragon 7 Gen 2, care este aproape la fel de puternic ca un Snapdragon 8 Gen 1.

Rezultatele testelor confirmă însă că Snapdragon 7 Gen 1 este un chipset foarte bine echilibrat, care oferă o experiență bună de utilizare în majoritatea situațiilor. De fapt, acesta este unul dintre cipurile care permit cam tot ceea ce vedem și pe flagship-uri, dar la viteză puțin mai mică. De exemplu, filmarea este posibilă în 4K, dar numai la 30 de cadre pe secundă, nu și în 60 sau 120 FPS.

În 3DMark, folosind testele „non-Extreme”, rezultatele au fost foarte bune, iar performanța a putut fi susținută pe tot parcursul testului de stres. AnTuTu nu a cerut însă varianta „Lite” a testelor. Se vede că la capitolul GPU, Snapdragon 7 Gen 1 este semnificativ în urma unui flagship, însă performanța CPU, care face telefonul să se simtă fluid în utilizare, mai ales când treci între aplicații, este la un nivel înalt.

Benchmarks

  • AnTuTu 10 – 668.156
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.077 / Multi-Core: 2.837
  • 3DMark Wild Life – 3.168
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best Loop: 3.165 / Lowest Loop: 3,157 / Stability: 99.7%
  • 3DMark Wild Life Extreme – 863
  • PCMark – 11.635

Autonomia acestui telefon peste medie

Cu un procesor mid-range pe un proces de fabricație modern, Honor 90 nu prea avea cum să nu ofere o autonomie bună spre foarte bună. 6-7 ore de utilizare cu ecranul pornit sunt la ordinea zilei pe profilul dinamic pentru ecran, care permite ajustarea refresh rate-ului la aplicațiile rulate. Personal, am obținut cam două zile de utilizare medie. Chiar dacă nu avem încărcare extrem de rapidă, cum ne-am obișnuit în ultima perioadă, la 66W nu pot spune că durează prea mult încărcarea. Undeva sub o oră, pentru acumulatorul de 5.000 mAh integrat.

Honor 90 back bottom

Nu mă așteptam la încărcare wireless pe un telefon mid-range, deși am văzut că această componentă a început să mai apară pe anumite modele, dar Honor 90 oferă măcar încărcare în sens invers către accesorii sau alte dispozitive pe USB. Viteza este însă destul de mică, la 5W, fiind astfel potrivită pentru accesorii, nu și pentru alimentarea altor dispozitive.

MagicOS 7.1 include mai puțin bloatware decât concurența

Așa cum am văzut în trecut, MagicOS este practic EMUI-ul de la Huawei în variantă cu servicii Google incluse. Originile celor două sisteme de operare sunt clare, iar nici acum, la câțiva ani de la „separarea” companiilor, nu vedem diferențe foarte mari între ele.

Honor 90 apps

Un capitol la care Honor stă mai bine decât Huawei pe telefoane mid-range este bloatware-ul. Avem doar câteva aplicații puse în meniu pe post de reclamă (TrainPal, Trip.com, WPS Office, Lords Mobile și Game of Sultans). Apoi, avem aplicațiile Google și Honor, alături de câteva aplicații uzuale pe care le vedem instalate pe multe dispozitive cu Android în ultima vreme: Booking, Facebook, Netflix și TikTok. Se putea si fără, dar măcar nu vorbim despre zeci de aplicații preinstalate sub formă de reclame, așa cum vedem la alte brand-uri.

Atunci când vine vorba despre suport software, Honor 90 va primi două update-uri majore de sistem și trei ani de actualizări de securitate. Se putea mai bine și la acest capitol. Samsung oferă patru ani pe dispozitivele de medie concurente, precum Galaxy A54. De altfel, Galaxy A54 este și semnificativ mai ieftin deja.

Honor 90 magicos

În continuare, sistemul care ajustează dinamic rata de împrospătare a ecranului în funcție de aplicații mi se pare că este prea agresiv, schimbând de multe ori frecvența la 60 Hz atunci când ai aplicații cu elemente dinamice care ar beneficia de un refresh rate mai fluid. Am întâlnit același lucru și la Honor Magic 5 Pro cu doar câteva luni în urmă.

Honor 90 este printre puținele telefoane din gama sa fără difuzoare stereo

Senzorul de amprentă este integrat în ecran și funcționează foarte bine. Nu am sesizat întârzieri neplăcute sau momente în care amprenta să nu fie recunoscută rapid. În ultima vreme am testat mai multe modele cu amprentă în butonul power și pot spune că am redescoperit plăcerea deblocării în acest fel. Aș fi preferat ca senzorul de pe Honor 90 să fie tot acolo, sau măcar puțin mai sus poziționat pe ecran, pentru a ajunge la el mai ușor.

Ceva ce nu mă așteptam să văd pe un telefon „mid-range premium” este un difuzor mono. Cam toți producătorii apelează în ultimii ani la redarea stereo folosind un difuzor dedicat în partea de jos și unul pentru apeluri cu amplificare în partea de sus. Rezultatele sunt de obicei decente, dar am văzut și telefoane cu difuzoare stereo cu sunet total neimpresionant. Honor 90 oferă un sunet decent, având în vedere că acesta se aude dintr-un singur difuzor, dar lipsa unui difuzor secundar pentru redare stereo se face simțită tot timpul. Pur și simplu în 2023 nu este acceptabil ca un telefon de peste 500 de euro să fie livrat cu un singur difuzor. Fie că te uiți la un clip video, asculți muzică sau rulezi un joc, redarea audio vine dintr-o singură direcție. De altfel, grila difuzorului poate fi și ușor acoperită cu mâna.

200 megapixeli nu asigură o cameră de top

2023 este anul în care senzorii de 200 megapixeli ajung pe telefoane la multe pragurile de preț. Deja le-am văzut pe flagship-uri precum Galaxy S23 Ultra de la Samsung, dar și pe telefoane ceva mai accesibile, precum Redmi Note 12 Pro+ de la Xiaomi și Realme 11 Pro+. Honor 90 este un alt telefon cu senzor de 200 megapixeli pe camera principală, însă am apreciat un lucru la acest model:  faptul că senzorul secundar nu este unul total de buget, având o rezoluție mai mare, de 12 megapixeli. Desigur, pentru a crește numărul camerelor, Honor a integrat și o a treia cameră de 2 megapixeli pentru „adâncime”.

Honor 90 camera

În ciuda utilizării unui senzor pe care l-am mai văzut în trecut și care știu cu siguranță că poate realiza fotografii foarte bune, în cazul lui Honor 90 acesta nu pare să performeze la fel de bine. Fotografiile pe camera principală sunt în principal OK pe timp de zi, dar nu impresionează din niciun punct de vedere. În primul rând, acestea par să fie puțin cam supraexpuse în anumite situații. Apoi, detaliile fine precum cele de pe frunzele copacilor par că lipsesc complet, fiind „pierdute” la procesare. Intervalul dinamic este bun atunci când ai umbre și zone foarte luminate în același cadru. Sunt însă anumite imagini pe timp de zi care, inexplicabil, nu captează detalii în anumite zone ale fotografiei. Tind să cred că software-ul de procesare nu a fost destul de bine optimizat pentru acest senzor. Sper să fie rezolvate măcar o parte dintre aceste neajunsuri prin actualizări de software.

Foto zi

În cazul camerei ultra wide, deși avem parte de o rezoluție de 12 megapixeli, tot par să lipsească detalii în majoritatea cadrelor, acestea având un aspect foarte „soft”, caracteristic, în camerelor de rezoluție mică. Camera ultrawide este folosită și pentru macro, dar rezultatele sunt foarte slabe, nu am întâlnit alt telefon în ultima perioadă care să nu declanșeze fotografiile macro la prima apăsare, așteptând mai degrabă secunde bună după sistemul de focalizare care este foarte lent în acest mod. Atunci când imaginea finală este realizată, rezultatul este de obicei nefocalizat, la rezoluție mică și plin de zgomot de imagine.

Zoom-ul, în schimb, este decent. Avem doar zoom 2x digital, prin crop pe senzorul principal. Imaginile sunt comparabile cu ceea ce vedem la 1x pe timp de zi, deci bune, dar fără prea multe detalii în anumite circumstanțe.

Foto noapte

Pe timp de noapte, camera lui Honor 90 rămâne cam în aceeași zonă de performantă precum pe timp de zi. În anumite cadre, care au mai multă lumină, expunerea lungă și algoritmul de reducere a zgomotului reușesc să surprindă detalii foarte bune. Atunci când este foarte puțină lumină, din cauza lipsei stabilizării optice, majoritatea cadrelor ies fie mișcate, fie pline de zgomot de imagine. Zoom-ul 2x pe mod nocturn este inutilizabil, fiind doar un crop dintr-o imagine de obicei mișcată, iar imaginile ultra wide sunt întunecate, nefocalizate și „zgomotoase”.

Am fost plăcut surprins însă de camera frontală, atât pentru selfie-uri, dar în special pentru filmări. Calitatea video și stabilizarea mi se par mult mai bune pe camera frontală decât pe cea de 200 megapixeli. La acest capitol avem un senzor de 50 megapixeli cu unghi larg, de 100 de grade și stabilizare electronică.

Honor 90 front

Filmarea pe camera principală în 4K pe timp de zi nu are stabilizare optică de niciun fel, iar activarea stabilizării electronice scade rezoluția la Full HD cu un codec mai economic. Rezultatul final este sensibil mai puțin detaliat. Pe timp de noapte, lipsa stabilizării este evidențiată imediat prin artefacte de imagine vizibile la oricare mișcare.

Concluzii

Honor a avut priorități setate în zona de design și display pentru Honor 90 și pare că nu a oferit destulă atenție software-ului pentru cameră pe acest model. Desigur, stabilizarea optică pe camera principală ar fi fost importantă, dar cred că hardware-ul prezent pe acest telefon este destul de bun pentru a produce rezultate mai bune decât vedem de la acest model. De altfel, cu 200 megapixeli rezoluție, acest telefon realizează zoom doar 2x, pe când concurența oferă chiar și 4x pe același senzor, cu rezultate decente.

Dintre toate telefoanele mid-range ale anului, echipate cu senzor de 200 megapixeli, Honor 90 are cel mai mare preț în acest moment: 2.900 lei. Singurul său avantaj real față de concurență, este ecranul mai luminos, cu rezoluție mai înaltă. De altfel, acesta este printre puținele telefoane de medie livrate fără accesorii în pachet.

În teorie, acesta ar trebui să fie concurentul Honor la Galaxy A54 de la Samsung, însă acel model este semnificativ mai ieftin acum în ofertele magazinelor și oferă performanță foto mai bună, cu suport software pe o perioadă dublă de timp. Pentru a fi ușor de recomandat, Honor 90 are nevoie de un preț mai mic, competitiv cu cele ale modelelor concurente, dar și câteva update-uri software care să îmbunătățească în special performanța camerei foto.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult