HTC Explorer – o invitaţie în lumea Android

09.02.2012
HTC Explorer - o invitaţie în lumea Android

HTC Explorer este un smartphone cu preţ accesibil, adresat utilizatorilor neiniţiaţi în lumea telefoanelor inteligente şi cei aflaţi în căutarea unui telefon compact şi uşor de strecurat în buzunare mici.

HTC Explorer

Descriere

La exterior, HTC Explorer ne întâmpină într-o carcasă cu aspect cauciucat, ornată cu un finisaj din aluminiu şlefuit în partea din spate. Din punct de vedere constructiv, putem spune că în afara ecranului protejat cu sticlă minerală, întreaga carcasă exterioară este compusă din capac şi nimic mai mult, acesta luând forma unei cochilii detaşabile ce învăluie întreg telefonul. Chiar dacă acest design face ca HTC Explorer să fie un pic mai voluminos decât era necesar, avem în schimb avantajul unei protecţii superioare pentru componentele interne, iar la nevoie putem înnoi aspectul exterior fără să apelăm la intervenţii complicate, schimbând pur şi simplu capacul detaşabil cu unul achiziţionat separat.

HTC Explorer

Dacă dimensiunile compacte îl fac uşor de transportat şi manevrat, sistemul de operare Android 2.3.5 Gigerbread, cozmetizat cu interfaţa Sense UI 3.5, oferă reţeta unui produs de succes.

Sub ecranul TFT capacitiv cu diagonală 3.2 inch găsim patru butoane capacitive, specifice platformei Android Gingerbread, la care se adaugă o clapetă pentru volum poziţionată în lateral şi butonul Lock, vizibil deasupra ecranului. Tot aici mai găsim conectorul jack 3.5 mm pentru căşti, iar în stânga avem un conector micro-USB.

Detalii Tehnice

HTC Explorer ascunde sub capotă un chipset Snapdragon S1 MSM7227A, cu procesor bazat pe un nucleu Cortex A5 destul de eficient, dar lăsat să funcţioneze la frecvenţă modestă de 600 MHz. Din fericire memoria RAM in cantitate de 512 MB este suficientă pentru cerinţele sistemului de operare ales, iar nucleul grafic Adreno 200 nu pune probleme interfeţei HTC Sense.

În afara celor 512 MB memorie ROM şi doar 90 MB spaţiu de stocare, avem la dispoziţie şi un slot microSDHC prin care putem extinde capacitate de stocare cu până la 32 GB.

HTC Explorer

HTC Explorer mai punctează cu un receptor A-GPS, modul radio FM stereo pentru amatorii de muzică, conectivitate Wireless N şi 3G HSDPA. Nu lipsesc nici senzorii de proximitate şi accelerometru pentru funcţia de auto-rotire, suport geo-tagging pentru organizarea colecţiei de poze şi tehnologie Adobe Flash pentru latura multimedia a paginilor redate în browser-ul web.

Tot la capitolul multimedia întră şi camera foto cu rezoluţie 3 MP, prevăzută cu focalizare fixă şi funcţie de filmare limitată la rezoluţia 480p. Din păcate camera frontală lipseşte, astfel că funcţionalitatea pentru apeluri video rămâne la un nivel limitat.

Specificaţii

  • Ecran: 3.2″, 320 x 480, TFT LCD
  • Sistem de operare: Android 2.3.5 Gingerbread
  • Interfaţă: HTC Sense UI 3.5
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon S1 MSM7227A, 600 MHz single core, Adreno 200 GPU
  • Memorie: 512 MB RAM, 90 M stocare
  • Card: microSDHC
  • 3G: 14,4 Mbps HSDPA
  • WiFi: 802.11n, WiFi hotspot
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 3 MP , focalizare fixa, geo-tagging
  • Filmare video: 480p, 24 fps
  • Cameră video secundară: fără
  • Baterie: 1230 mAh, Li-ion
  • Dimensiuni: 102.8 x 57.2 x 12.9 mm
  • Greutate: 108 g
  • Alte dotări: receptor A-GPS, radio FM, conectivitate Bluetooth 3.0

Software

HTC Explorer este livrat împreună cu sistemul de operare Andorid 2.3.5 Gingerbread, cosmetizat cu interfaţa HTC Sense 3.5.

Printre noutăţile aduse de interfaţa HTC 3.5 se numără meniul de blocare a ecranului cu acces direct la aplicaţia pentru cameră foto, mesagerie, e-mail şi agenda de contacte.

HTC Explorer pune la dispoziţie suita obişnuită de aplicaţii furnizate de Google: Mail, Maps, Messages, Music, Navigation, People, Places, Quick Lookup, Talk, Task Manager, Videos, Voice Recorder, Weather şi You Tube. Desigur putem extinde cu uşurinţă colecţia de aplicaţii preinstalate vizitând Android Market.

HTC Explorer

Performanţe şi impresii

Dacă la o primă impresie, HTC Explorer nu pare cu nimic mai prejos de suratele încadrate la preţuri de două-trei ori mai mari, o inspecţie atentă ne arată totuşi câteva limitări inerente unui produs de buget.

Carcasa are tendinţa să flexeze dacă o strângem mai tare în palme, dând senzaţia că fixarea capacului exterior nu este chiar ideală. Clapeta pentru volum reprezentată în relief pe finisajul cauciucat al capacului dă o senzaţie nesigură la apăsare şi este dificil de apăsat, la fel şi butonul pentru blocarea ecranului.

Fixarea telefonului în capacul tip scoică pare destul de fermă, însă acesta se poate desprinde în urma unei căderi, expunând componentele interne şi ecranul la riscuri suplimentare.

HTC Explorer

Ajutat doar de un procesor la 600 MHz, HTC Explorer nu este foarte sprinten, dar se descurcă. Aplicaţiile se încarcă destul de repede, iar mulţumită optimizărilor aduse de-a lungul timpului platformei Android Gingerbread navigarea web este o activitate comodă, cu timpi de aşteptare rezonabili la încărcarea paginilor. Mici poticneli se fac resimţite când derulăm sau redimensionăm paginile deschise în mod desktop, însă întârzierile sunt suficient de mici pentru a nu crea probleme.

Din păcate puterea de calcul limitată oferită de hardware se face resimţită şi în funcţionarea interfeţei Android, spre exemplu la accesarea funcţiei Lock şi unele efecte de tranziţie apărute la deschiderea şi derularea meniului principal. Deşi relativ uşor de observat pentru cineva cu ochiul format, aceste mici întârzieri trec de obicei neobservate pentru utilizatori obişnuiţi.

HTC Explorer

Interfaţa capacitivă este precisă şi nu pune probleme în timpul tastării. Luminozitatea ecranului este suficientă pentru folosirea în spaţii închise sau încăperi bine iluminate, însă vizibilitatea în zilele însorite poate pune probleme. Unghiurile de vizibilitate şi contrastul sunt mulţumitoare, la fel şi redarea tonalităţilor de negru. Timpul de răspuns mediocru tinde se dea meniurilor un aspect şters atunci când sunt derulate rapid, dar vizionarea secvenţelor video nu este afectată prea mult.

Casca audio este puternică şi oferă o audiţie clară în timpul convorbirilor, iar microfonul nu pune probleme.

Difuzorul încorporat este puternic şi poate fi foarte gălăgios la volum maxim. Totuşi, este de preferat să ajustăm volumul sonor la un nivel moderat pentru a preveni apariţia distorsiunilor.

Folosirea receptorului GPS a dat rezultate destul de bune, reuşind stabilirea locaţiei în aproximativ un minut. Orientarea cu ajutorul software-ului de navigaţie Google Maps nu pune probleme, dispozitivul reuşind stabilirea locaţiei cu acurateţe de sub 50 metri. Totuşi, utilizarea ca şi GPS auto nu este recomandată, deoarece procesorul tactat la numai 600 MHz ţine pasul cu greu schimbării rapide de peisaj din timpul deplasării.

Camera foto

Pozele obţinute în încăperi iluminate artificial au de suferit din pricina lipsei unui blitz LED şi algoritmul agresiv de procesare a zgomotului, ce reduce considerabil claritatea imaginilor.

HTC Explorer HTC Explorer

Calitatea pozelor obţinute cu ajutorul camerei foto este însă acceptabilă dacă avem la dispoziţie lumină naturală din belşug, dar nici aşa nu vom obţine imagini la o claritate impecabilă dacă în peisaj intră şi câteva porţiuni umbrite.

HTC Explorer HTC Explorer
HTC Explorer HTC Explorer

Funcţia de filmare este suficientă pentru secvenţe video la nivel de amator, însă imaginile obţinute la rezoluţie 640×480 pixeli pierd destul de mult din claritate dacă urmărim obiecte în mişcare.

HTC Explorer – Video Sample

Autonomie

Dacă fără acces la internet prin conexiune Wi-Fi sau 3G putem obţine cu uşurinţă o autonomie de 3 – 4 zile, situaţia se complică dacă dorim să rămânem permanent accesibili şi din mediul online.

HTC Explorer

Utilizarea suportului 3G pentru sesiuni de navigare pe internet, petrecerea timpului liber încercând noi joculeţe descărcate din Android Market sau vizionând filmuleţe pe You Tube pot epuiza rapid acumulatorul cu o capacitate de 1260 mAh, reducând autonomia la nu mai mult de o zi.

Plusuri şi minusuri

[+] Preţ accesibil
[+] Sistem de operare Android Gingerbread + interfaţă HTC Sense
[+] ecran touch capacitiv
[+] Construcţie compactă şi greutate redusă
[+] Aspect estetic plăcut
[+] slot microSD

[-] Carcasă nu foarte bine închegată şi cu butoane greu de apăsat
[-] Autonomie modestă a bateriei
[-] Memorie internă insuficientă
[-] Procesor cu performanţe modeste

Concluzie

HTC Explorer reuşeşte să ofere o experienţă Android veritabilă la un preţ accesibil.

Configuraţia hardware nu este foarte puternică, dar atinge un bun echilibru între dotările oferite, punând la dispoziţie o cameră foto cu performanţe cât de cât acceptabile, suficientă memorie RAM şi un ecran de o calitate mulţumitoare. Platforma software este adusă la zi cu versiunea 2.3.5 a sistemului de operare Android Gingerbread, iar interfaţa HTC Sense 3.5 face casă bună cu ecranul TFT capacitiv.

Deşi nu putem avea prea mari pretenţii la acest nivel de preţ, aş fi dorit pentru HTC Explorer o carcasă mai bine închegată şi un acumulator de capacitate mai mare.

HTC Explorer poate fi achiziţionat din magazinele retail din ţara noastră la un preţ de aproximativ 650 – 700 Lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News