Huawei începe testarea Android 10 şi EMUI 10 şi pe modele mai vechi, lansate în 2017

27.09.2019
Huawei începe testarea Android 10 şi EMUI 10 şi pe modele mai vechi, lansate în 2017

În ciuda problemelor pe care Huawei le întâmpină în relaţia cu Google din cauza autorităţilor americane, compania pare să fi accelerat considerabil dezvoltarea software. Deja dispozitive precum P30, Mate 20 şi Honor 20 au intrat în testarea Android 10 şi EMUI 10 în China, iar acum alte trei modele sunt incluse pe lista dispozitivelor care vor putea testa în curând noua versiune a sistemului de operare, lansarea oficială fiind programată în lunile care au mai rămas din anul 2019.

Huawei caută în China utilizatori dispuşi să testeze o versiune beta de EMUI 10, varianta locală, fără servicii Google, pentru dispozitive din „familia” Mate 10 (ALP-AL00, ALP-TL00, BLA-AL00 şi BLA-TL00). Este vorba despre modelul Mate 10 standard, Mate 10 Pro şi Mate 10 Porsche Design, dispozitive lansate la sfârşitul anului 2017, deci care sunt încă în perioada de doi ani de suport software. Totuşi, asta nu înseamnă că smartphone-urile Huawei lansate înainte de această dată nu vor primi actualizări de software.

Compania a demonstrat în ultima perioadă că este dispusă să ofere clienţilor care cumpără în special smartphone-uri din gama superioară, noi variante ale sistemului de operare, chiar şi la mai mult de doi ani de la lansare. Anumite modele mai vechi, care sunt echipate cu procesoare care nu integrează hardware specializat pentru AI rămân însă de obicei în urmă, suportul pentru Huawei P9, de exemplu fiind abandonat mai repede decât era aşteptat.

Dintre cei care se înscriu pentru testarea EMUI 10 în China pe generaţia Mate 10, compania va selecta pentru început 2.000 de utilizatori, perioada de înscriere fiind deschisă până pe 7 octombrie. După această dată, update-ul va fi lansat treptat către aceştia, urmând probabil ca mai târziu să fie acceptaţi mai mulţi utilizatori. Lansarea variantei finale pentru aceste modele este aşteptată însă abia în luna martie din 2020, alături de lansare pentru seriile Huawei P20 şi P30 lite.

Alte modele mai vechi sau din serii inferioare, vor fi actualizate abia în perioada aprilie-iunie din 2020, acestea fiind ultimele care vor fi actualizate la EMUI 10 şi Android 10, conform planului Huawei, anunţat în urmă cu câteva săptămâni.

Având în vedere că aceste telefoane au fost lansate înainte de restricţiile SUA, actualizarea va ajunge şi pe telefoanele cu Google Mobile Services deja instalate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult