În 1996 era lansat Motorola StarTAC, primul telefon cu clapetă, la prețul unui smartphone pliabil de azi

03.07.2020
În 1996 era lansat Motorola StarTAC, primul telefon cu clapetă, la prețul unui smartphone pliabil de azi
Foto: Shutterstock

Primul telefon cu clapetă, Motorola StarTAC, a fost lansat în 1996. Terminalul avea un preț similar cu cel al smartphone-urilor pliabile de astăzi: 1.000 de dolari (1.682 de dolari în banii de astăzi).

StarTAC era, acum 24 de ani, la fel de revoluționar ca primul iPhone în 2007. Era cel mai mic telefon de pe piață și putea primi mesaje text (dar nu putea trimite). Mai mult, StarTAC includea acumulatori Li-Ion, într-o perioadă în care telefoanele erau echipate cu baterii NiMH.

Telefonul avea un ecran monocrom de doar 1,75”, venea cu două baterii în pachet (care ofereau o autonomie de patru ore pentru convorbiri și de 47 de ore în stand-by), mod pentru vibrații și un buton „inteligent” care le permitea utilizatorilor să folosească dispozitivul cu o singură mână. Exista și un bec verde care indica când telefonul era conectat la rețeaua telecom.

Mai mult, utilizatorii puteau stoca în memoria dispozitivului 100 de numere de telefon. Acestea puteau fi văzute pe ecranul care se găsea pe partea cu tastatura, iar clapeta includea doar difuzorul.

Motorola StarTAC 70 cântărea aproape 88 de grame.

Motorola StarTAC comparat cu telefoane actuale de 1.000 de dolari:

Foto: CNET

Telefonul mobil era un simbol al statutului social

Modelul a avut un succes instant și poate fi văzut în multe filme din acea perioadă. Totuși, la momentul respectiv telefoanele mobile erau folosite în general de oamenii puternici sau bogați. În 1995, în SUA existau doar 33,8 milioane de utilizatori de servicii de telefonie mobilă (12,4% din populație). Cifra include și uitatele pagere.

Prin comparație, la sfârșitul anului trecut, 96% din adulții din America dețineau telefoane mobile.

Seria StarTAC a fost foarte populară. În total, Motorola a vândut, în toate variantele, aproximativ 60 de milioane de unități.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult